open-navfaktor-logo
search
RMU Zenica
Rudari još u "radničkom neposluhu", EPBiH sutra usvaja novu sistematizaciju radnih mjesta
Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine sutra bi trebala dati saglasnost na novu sistematizaciju radnih mjesta i organizaciju Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, čiji su radnici od prošlog ponedjeljka u radničkom neposluhu - izjavio je Feni predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.
02.10.2023. u 13:20
get url
text

Komisija koju je imenovao direktor Mensur Hukić, u skladu s dogovorom sa sastanka s federalnim resornim ministrom rudarstva i energetike Vedranom Lakićem, odradila je posao u zadatom roku. Rok je, naime, bio danas, 2. oktobar.

- Direktor bi tokom dana trebao donijeti odluku o privremenom prekidu rada, koja će na snagu stupiti sutra i trebala bi važiti dok se ne steknu uvjeti za deblokadu računa preduzeća te isplatu plaće i naknade za topli obrok za mjesec august.

Nadamo se da će to biti brzo jer sutra će u JPEPBiH biti održan novi sastanak, na kojem bi trebao biti i ministar Lakić te na kojem bi trebala biti prihvaćena nova sistematizacija radnih mjesta u našem rudniku - najavljuje Avdić.   

Zenički bi rudnik, dodaje, u prvoj fazi trebao broj zaposlenih, sa sadašnjih 805, smanjiti na 711.

- Ostali bi trebali biti socijalno zbrinuti, odnosno trebale bi im biti isplaćene stimulativne otpremnine ili obaveze za uvezivanje staža za njihovo penzionisanje. U drugoj fazi, broj zaposlenih bi pao na 580 - kaže Avdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.