open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Rudari Kreke obustavili proizvodnju
Rudari Rudnika uglja Kreka iz Tuzle od jutros izražavaju svoj radnički neposluh prekidom proizvodnje u svim organizacionim jedinicama. 
22.11.2022. u 14:36
get url
text

Predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka Zuhdija Tokić u izjavi za Fenu je naglasio kako će proizvodnja biti nastavljena kada se isplati plata za oktobar, topli obrok i druge nadoknade koje rudarima pripadaju po važećem Kolektivnom ugovoru. 

- Imali smo sastanak s generalnim direktorom dan ranije i predočili mu zahtjeve. Jutros nije bilo nikakve reakcije, nikakvog odgovora, te su se rudari samoinicijativno organizovali i iskazali radnički neposluh. Čim bude uplaćena oktobarska plata, rudari će nastaviti s proizvodnjom - kaže Tokić. 

VEZANI TEKST - Zenički rudari nisu dobili plaću za oktobar pa jutros nisu sišli u jame

Prema njegovom mišljenju, trenutna situacija ima veze sa pregovorima i potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora. 

- Novi kolektivni ugovori trebaju biti potpisani do kraja novembra 2022. godine. Uvijek kada smo u pregovorima dolazi do ovakvih situacija i ne mogu se oteti utisku da je to namjerno - kaže on.

Hoće li radnički neposluh prerasti u generalni štrajk zasad nije poznato, ali ako ovakva situacija potraje špekuliše se kako će rudari u generalni štrajk stupiti 26. novembra. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.