open-navfaktor-logo
search
Nađeno rješenje
Rudari tuzlanskog rudnika "Kreka" odustali od štrajka
Rudari Rudnika uglja "Kreka" iz Tuzle odustali su jutros od stupanja u generalni štrajk koji je bio zakazan prošle sedmice.
26.10.2020. u 11:02
get url
text

- U petak su uprave JP 'Elektroprivreda BiH' i Rudnika uglja 'Kreka' pronašli rješenje za isplatu plata i pripadajućih doprinosa i naknada u skladu sa potpisanim Kolektivnim ugovorom. Nakon toga, donijeli smo odluku o stavljanju van snage odluke o stupanju u generalni štrajk - kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli.

Rudniku "Kreka", podsjećanja radi, pripadaju površinski kopovi "Dubrave" i "Šikulje" te rudnik "Mramor" u kojem se vrši jamska ekspolatacija uglja. Upravo je Sindikat "Kreke" isticao kako se moraju realizovati najavljeni investicioni ciklusi jer u "Mramoru" se ugalj još uvijek kopa motikom i krampom.

Također, naglašeno je kako zbog zastarjele opreme površinski kop Dubrave ne proizvodi planirane količine uglja. Mjesečni plan zahtijeva proizvodnju do 180 hiljada tona uglja, a 90 odsto proizvedenog uglja plasira se u Termoelektranu Tuzla. Rudari "Kreke" su tokom pandemije koronavirusa bili na svojim radnim mjestima, održali su elektroenergetski sistem stabilnim i zbog kašnjenja u isplati plata najavili su štrajk.

Taj problem je prevaziđen, ali rudari apeluju da se što prije krene sa nabavkom nove opreme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.