open-navfaktor-logo
search
O misiji Althea
Rusi optužuju: SAD i Velika Britanija pripremaju teren za puzeću NATOizaciju BiH
Ambasada Ruske Federacije u bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem za javnost povodom, kako su naveli, porasta broja izjava o perspektivama za implementaciju mirovne operacije EU Althea, koje su, kako kažu iz ruske ambasade, "očigledno spekulativne".
16.08.2022. u 17:17
get url
text

- Paralelno se nameće ideja da u slučaju hipotetičkog izostanka produžetka misije nakon predstojećeg u novembru ove godine razmatranja ovog pitanja u Vijeću sigurnosti UN-a, prisustvo NATO kontingenta u Bosni i Hercegovini potrebno je hitno pojačati.

Polazimo od toga da, kako proizlazi iz posljednjeg izvještaja snaga EU-a Vijeću sigurnosti UN-a, sigurnosna situacija u BiH je i dalje mirna i stabilna. U tom smislu, obrazloženja o potrebi proširenja vojnog osoblja u EUFOR-u, uključujući i na račun vojnika Bundeswehra, su neutemeljena. A pogotovo neprihvatljivim smatramo pozivanja na uticaj događaja u Ukrajini na situaciju u BiH - navode u saopćenju.

Rastuća propagandna galama oko Althee, navode dalje u saopćenju, nije slučajna.

- Izgleda da pojedine zapadne države, prije svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću "NATOizaciju" BiH. To se nikako ne radi u interesu jačanja unutrašnje sigurnosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije, težnje da po svaku cijenu održi svoju hegemoniju. U tom smislu, ne isključujemo provokacije kojima će se dokazati "slabost" EUFOR-a i potreba njihove zamjene okupatorskim trupama NATO-a.

Pozivamo bosanskohercegovačke zvaničnike da se ne uvuku u vještački nametnutu igru označenim kartama, da bez vanjskog diktata započnu sadržajan dijalog o aktuelnim unutarpolitičkim problemima. Što se tiče Rusije, ona dosljedno polazi od svojih obaveza kao garanta Mirovnog sporazuma u BiH - navodi se u saopćenju Ruske ambasade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.