open-navfaktor-logo
search
Optužuju medije
Rusi se oglasili: Ikonu smo vratili, ali i dalje nas napadaju
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da ta zemlja još nije dobila dokaze da je posljednji vlasnik stekao nelegalno ikonu koju je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
15.01.2021. u 23:09
get url
text

Također, ocjenjuju da se situacija u vezi s ikonom u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i nekolicini drugih zemalja koristi da bi se Rusija diskreditirala.

- Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno porijeklo, bh. mediji i mediji nekih drugih zemalja nastavljaju s neutemeljenim nagađanjima o sudbini ikone, a koja bacaju sjenku na Rusiju - saopćeno je iz Ministarstva.

Dodaju da širenjem insinuacija zasnovanim isključivo na pretpostavkama njihovih autora, ti masovni mediji koriste ovu temu za manipulaciju kako bi stekli unutrašnje političke poene u BiH i diskreditovali Rusiju u očima njihove javnosti.

Ističu da nije dostavljen nijedan dokaz da je prethodni vlasnik nezakonito nabavio ikonu.

- Ipak, ova je epizoda već postala predmet cinične manipulacije i prljave igre u medijskoj areni. Umjesto da čekaju službeni zaključak nadležnih agencija (slučaj je ustupljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine), nesavjesni novinari stvaraju vlastite priče i prenose ih kao pouzdane informacije - navode iz ruskog ministarstva i dodaju:

"Nažalost, opet primjećujemo da su neki mediji, prateći omiljeni hobi Zapada u potrazi za uključenošću Kremlja u sve, spremni upotrijebiti bilo koji, čak i najneprimjereniji izgovor za antirusku propagandu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.