open-navfaktor-logo
search
Okrugli sto
Ruska agresija na Ukrajinu ima itekako refleksije na BiH
Senat Stranke demokratske akcije (SDA), Politička akademija SDA i Asocijacija mladih SDA danas su u Sarajevu organizirali okrugli sto o temi "Izazovi i perspektive geoplitičke situacije - pozicija u BiH u svjetlu ukrajinske krize".
17.05.2022. u 14:35
get url
text

- Moderna praksa međunarodnih odnosa svjedoči o tome da snagu moderne države ne determinira njena veličina teritorije, stanovništvo, već stepen njene integriranosti u međunarodnu političku i sveukupnu arhitekturu. Dakle, i male države u tom smislu imaju šansu. Prema tome, BiH ima jedan veoma specifičan geopolitički, geoekonomski i geokulturološki položaj. Nalazi se na spoju civilizacija kultura interesnih sfera, na neki način povezuje prošlost sa sadašnjošću i budućnošću. Jako se puno globalno relevantnih procesa i sfera preklapa preko teritorije BiH, što se zahvaljujući neposrednom okruženju i širem kontekstu koji je za to vezano pa i za političku situaciju u BiH, uglavnom negativno konotira - rekao je ministar sigurnosti BiH i predsjednik Upravnog odbora Političke akademije SDA Selmo Cikotić.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo ukazao je da se dimenzija geopolitičkih izazova odnosi na situaciju da bilo koji događaj koji se dešava u svijetu reflektira na ovakvu malu državu kakva je BiH.

- Stoga smatram da je bitno da u budućnosti oni koji donose odluke počinju gledati veliku sliku, da nemaju sindrom neubičajnih važnosti kada se radi o BiH pa misle da se svjetski lideri bude i odlaze na spavanje misleći o BiH. To se ne dešava, morate vi promišljati situaciju. Vidjeli smo to i sa ruskom agresijom na Ukrajinu, ima itekako refleksije na BiH. U ovom trenutku, ono što je pozitivno za BiH je da je prepoznat maligni ruski uticaj, da se prepoznalo ko su ključni unutrašnji igrači koji promoviraju taj maligni ruski uticaj i koji asistiraju ili u održavanju statusa quo ili urušavanju države i to su neke dvije naučene lekcije. Uvijek se mora krenuti od geopolitike jer ona suštinski oblikuje ponašanje svake države - ocijenio je Turčalo.

Predsjednik Senata SDA Nedžad Branković rekao je da Senat, Politička akademija i Akademija mladih stranke imaju namjeru kroz jedan širi dijalog napraviti evaluaciju svih ukupnih uticaja i poticaja koji definišu našu geopolitičku situaciju i da odredimo naše politike prema tome.

- Geoplitika je odnos političkih sila prema geopolitičkim potencijalima jedne države. Naša zadaća je kako na najbolji način da naše unutarnje geoplitičke potencijale aktiviramo kako na jačanju unutarnjeg suvereniteta BiH tako i njenog pozicioniranja na međunarodnom planu. Imamo naših potencijala, koji su djelom izgrađeni i koje još uvijek nismo aktivirali i oni su taj instrumentarij da popravimo našu poziciju u geoplitičkom smislu - poručio je Branković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.