open-navfaktor-logo
search
Godišnjica genocida
Ruta Marša mira ostaje nepromijenjena: Manji broj učesnika, epidemiološke mjere će se poštovati
Na ovogodišnjem, 17. po redu Maršu mira, koji se organizuje u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" Srebrenica, prema prvim procjenama učestvovat će oko 2.500 ljudi, a organizatori poručuju da će biti ispoštovane sve epidemiološke mjere.
02.07.2021. u 07:58
get url
text

Prema riječima Hamdije Fejzića, predsjednika Organizacionog odbora, do sada je za učešće na Maršu mira prijavljeno više od 50 organizovanih grupa.

- Gledajući na to šta se i kako odvilo prošle godine zbog situacije s pandemijom, za ovogodišnji Marš mira je solidan interes. Imamo određenih grupa iz inostranstva koje su također zainteresirane. Ne mogu reći da je to na onom stepenu zainteresiranosti kao prije pandemije. Očekujemo da će maksimalno biti do 2.500 učesnika, te tako i pripremamo logistiku – istakao je Fejzić.

Dodao je kako su se organizatori potrudili da sve prođe u skladu sa trenutno važećim epidemiološkim mjerama.

- Ako uzmete na obzir da na jednoj utakmici u Sarajevu ili bilo gdje može da se skupi 50.000 ljudi, mi nismo išli na to da pravimo neku restrikciju u broju ljudi, s tim da ćemo da ispoštujemo sve mjere koje budu na snazi. Pokušat ćemo da imamo zaštitna sredstva, na trasi ćemo imati i kontrole temperature učesnika i sve ostalo što se iziskuje. Ukoliko bi u međuvremenu došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, možda bi ljude organizirali u grupama, ali nećemo ići u restrikcije broja ljudi – kazao je.

Što se tiče rute kretanja učesnika, ona je ostala napromijenjena.

- Mi smo od 2019. godine uveli jedan dio od Kamenice prema Jaglićima. Tada se prvi put krenulo stazom kojom je kolona prošla 1995. godine. Neće se mijenjati ništa u odnosu na prošlu godinu, s tim da prošle godine nismo krenuli iz Nezuka kako je planirano, već iz Crnog vrha. Nezuk je bio područje gdje je cijelo selo bilo zaraženo. Zbog toga smo odlučili da ne rizikujemo i da krenemo iz Crnog vrha. Ove godine se ponovo kreće iz Nezuka - rekao je.

Fejzić je apelovao na sve učesnike da se pridržavaju epidemioloških mjera, te da oni koji su sumnjivog zdravlja ne kreću na put.

Ova manifestacija uvrštena je u program obilježavanja godišnjice genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine sve do pojave pandemije koronavirusa. Broj učesnika u proteklim godinama, prije pandemije koronavirusa, kretao se od 2.000 do više od 10.000. Marš mira traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.