open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Šabanović: Sramota je da u najvećem zakonodavnom tijelu u Federaciji sjednice ne počinju himnom
Haris Šabanović, zastupnik (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ukazao je kako je ironija da mnoga općinska vijeća u Federaciji BiH zasjedanja počinju intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a da to ne čini najveće zakonodavno tijelo u ovom entitetu, Zastupnički dom FBiH.
03.12.2023. u 08:37
get url
text

On je na posljednjoj sjednici ponovio inicijativu da sjednice ovog doma započinju sa himnom.

Rukovodstvo ostalo nijemo 

- Na prvobitno podnesenu inicijativu nije mi se odgovorilo ni nakon 30 dana tako da ponovo podnosim ovu incijativu. Ironija je da određena općinska vijeća počinju sa himnom, ali ne i najveće zakonodavno tijelo u Federaciji - kazo je na sjednici Šabanović.

Za Faktor dodaje kako je i zastupnik Amel Mekić ovu inicijativu imao prije njega.

- Ni tada rukovodstvo nije reagiralo kao ni sada. Tražio sam izjašnjenje o inicijativi koju sam podnio, ali rukovodstvo Doma je ostalo nijemo, ali ja ću na tome istrajati. Tražit ću na narednoj sjednici izjašnjenje o tome, da vidimo ima li možda neko protiv. Dva puta sam podnio inicijativu i ne znam šta je sporno da to raspravimo. Želim da vjerujem da to ne može nikome smetati, a imat ćemo priliku naredni put da vidimo da li to zaista nekome smeta - kazao je Šabanović.

Dotakao se i uvjeta u kojima radi Parlament FBiH. Posljednju sjednicu su imali u sali Općine Stari Grad jer u amfiteatru Parlamenta FBiH prokišnjava plafon.

Sjednica kao iz doba Saveza komunista 

- Mi smo posljednju sjednicu imali u nemogućim uvjetima (sala Općine Stari Grad). To ne priliči 2023. godini, više nekom zasjedanju Saveza komunista iz 1960. godine - kazao je Šabanović i dodao:

- Sramota je da je Parlament FBiH sebi dopustio da bude kolateralna šteta, samovolje pojedinaca u Gradu Sarajevu i da čekamo da neki statičar procijeni hoće li se ta voda izliti u salu i proliti po svima nama, ili će samo po rukovodstvu, ili će uništiti opremu, ili nešto treće. To je jedna sramotna situacija i ne znam šta se do sada čekalo.

Zgrada u kojoj je smješten Parlament FBiH se vodi kao državna imovina, ali je Grad Sarajevo uprkos tome htio ovu imovinu uknjižiti na sebe što je spriječio državni pravobranitelj.

Kada je gradonačelnik Sarajeva bio Abdulah Skaka dogovoreno je da administracija Grada Sarajeva napusti zgradu Parlamenta FBiH u zamjenu za prostor iza Vječne vatre, ali nova gradska vlast je to poništila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.