open-navfaktor-logo
search
Problemi
Sada se oglasila i Uprava Rudnika Kreka: Pozivaju radnike da se suzdrže od poziva na bunt
Uprava Rudnika Kreka Tuzla pozvala je Sindikat Rudnika da se vrate socijalnom dijalogu, te da se suzdrže od poziva na bunt. 
17.08.2021. u 16:13
get url
text

Sindikat Rudnika Kreka podnio je tužbu protiv Uprave i traže da sud poništi odluke o prekidu rada za 111 zaposlenih, a zatražili su i od Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku da osigura izbor članova mirovnog vijeća u okviru kojeg bi Sindikat i menadžment Rudnika Kreka mogli naći zajedničko rješenje. Istovremeno, Elektroprivreda BiH je upozorila da bi oko 120.000 građana Tuzle i Lukavca mogli bi ostati bez grijanja te su pozvali Upravu Kreke da nađe rješenje.

VEZANI TEKST - Iz Elektroprivrede upozorili: Oko 120.000 građana Tuzle i Lukavca mogli bi ostati bez grijanja

U saopćenju za javnost Uprave i prokurista Rudnika Kreka danas pozivaju na socijalni dijalog.

- Uprava i Prokurista Rudnika Kreka Tuzla pozivaju Sindikat Rudnika na vraćanje socijalnom dijalogu i ispunjavanju obaveza preuzetih zaključenjem Sporazuma o saradnji u daljnjoj implementaciji procesa prestrukturiranja kako posljedice svih dešavanja u vezi sa obustavom i opstrukcijama ovog procesa ne bi snosili građani FBiH - saopćeno je.

Pozivaju sindikat i radnike na "ustručavanje od protuzakonitih odluka i poziva na bunt", navodeći da je iznalaženje rješenja za novonastalu situaciju moguće samo kroz socijalni dijalog i bez tenzija koje mogu dovesti do ozbiljnog narušavanja sigurnosti u okruženju.

- Sindikatu i radnicima skreće se pažnja na ulogu, zadatke i odgovornost Rudnika u obezbjeđenju nesmetanog funkcionisanja elektroenergetskog sistema BiH kroz obezbjeđenje neophodnih uslova za rad termokapaciteta Elektroprivrede BiH, proizvodnju električne i toplotne energije, kontinuirano i stabilno snabdijevanje kupaca - navdeno je u saopćenju kojeg su potpisali v. d. direktora Rudnika Kreka Husein Trumić i prokurista Adil Bašić, protiv kjeg su radnici u podnijeli tužbu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.