open-navfaktor-logo
search
Liste čekanja
Sadiković: Zašto se čekalo mjesecima, na tenderu su prošli privatnici koje je Vranić odredio
Početkom septembra prošle godine Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, donio je Pravilnik o zdravstvenim uslugama za koje se ne može formirati lista čekanja za određene zdravstvene usluge.
25.08.2023. u 18:35
get url
text

VEZANI TEKST - Vranić kaže da pacijenti u KS neće plaćati usluge; privatne ustanove: Nama platite, pa se Zavodu obratite

U Pravilniku je navedeno da pacijenti, koji u javnim zdravstvenim ustanovama čekaju duže od 30 dana na magnetnu rezonancu, CT, ultrazvuk srca, onkološke, radiološke, patohistološke nalaze, mogu ih obaviti u privatnim ustanovama.

Sa kojim privatnim ustanovama su potpisani ugovori

Tada je navedeno da pacijent sa sobom treba ponijeti uredno ovjerenu uputnicu na kojoj se vidi da na određeni pregled čeka duže od 30 dana.

Dogovoreno je da pacijenti ne plaćaju, nego da privatne ustanove troškove za pružene usluge refundiraju od Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS.

I sve je besprijekorno funkcioniralo, barem je tako bilo kada je novinar Faktora u novembru prošle godine razgovarao sa nekoliko ljekara iz privatnih zdravstvenih ustanova koje su počele primati pacijente, a među njima i Poliklinika Atrijum, vlasnika prim. dr. Mirsada Đuguma.

 VEZANI TEKST - Je li propala Vranićeva reforma: Zašto su privatne ordinacije obustavile preglede pacijenata

Tri mjeseca poslije, u martu, stanje je bilo potpuno drugačije. Obustavljeni su većinom svi pregledi pacijenata u privatnim zdravstvenim ustanovama, a razlog, kako je novinaru Faktora tada rečeno, "bilo je što privatne ustanove za pruženu zdravstvenu uslugu nisu dobile novac od ZZOKS".

Kada smo 21. marta pozvali dr. Đuguma kazao nam je "kako za oktobar i novembar 2022. njegova poliklinika nije dobila ni marke".

- Imali smo oko 30 pacijenata kojima smo pružili potrebne zdravstvene usluge, ali refundacije od Zavoda ni do danas nema. Svaka od usluga košta od 100 do 500 KM, pa vi izračunajte koliko smo u minusu - rekao nam je tada Đugum navodeći kako je Atrijum obustavio preglede takvim pacijentima.

Jedanaest mjeseci nakon što je Vranić obznanio Pravilnik, jučer, 24. augusta, Muamer Kosovac, direktor ZZOKS, potpisao je sa predstavnicima osam privatnih zdravstvenih ustanova ugovore za "deficitarne usluge" za koje postoji lista čekanja.

 VEZANI TEKST - Osiguranici koji su više od 90 dana čekali na pretrage mogu to uraditi u ovim privatnim ustanovama

Kako je navedeno, svi zdravstveni osiguranici, koji u ustanovama javnog zdravstva na određene dijagnostičke preglede čekaju sada već ne više od 30, nego više od 90 dana, moći će to uraditi u osam sljedećih privatnih zdravstvenih ustanova: PZU Moja klinika, PZU poliklinika Atrijum, PZU poliklinika Dr. Al-Tawil, PZU poliklinika Dr. Al-Tawil Stup, PZU specijalna bolnica Cenatr za srce dr. Kacila, ZU Alea dr. Kandić, ZU poliklinika cenatr Sanasa i ZU poliklinika Altamedica Beta.

Iz Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo ističu kako "Vranić svojim postupcima, među kojima je i najnovije prebacivanje novca iz javnog sektora zdravstva u džepove privatnika, pokušava obezglaviti javni sektor zdravstva u KS".

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata, kaže "kako su na tenderu prošle ustanove koje je Vranić odredio".

Senad Sadiković

- Na tender se mogu prijaviti i javne zdravstvene ustanove, ali su prošle privatne, one koje ministru i njegovim saradnicima odgovaraju. Dali su više od dva miliona KM u privatne džepove, a te stvari su se mogle uraditi u Općoj bolnici, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, KCUS-u - ističe Sadiković.

Osim toga, kako navodi Sadiković, "pacijentima se, ako je to bio primarni cilj, na ovaj način moglo pomoći puno ranije, a ne čekati da prođu mjeseci".

- Spora je reakcija resornog ministarstva na sve što je potrebno zdravstvu u KS. Koliko nam je svima poznato, Vranić se novim Pravilnikom o zdravstvenim uslugama pohvalio još u septembru prošle godine. Zašto se čekalo da prođe gotovo godina dana? Mogli su građanima izaći ususret i 1. januara 2023. jer su i tada na raspolaganju imali akumuliranih 95 miliona KM. Mjesecima poslije potpisuju se ugovori sa privatnim ustanovama - kaže Sadiković. 

VEZANI TEKST - Vranićev pravilnik: Spisak privatnih ustanova gdje mogu otići pacijenti ne postoji, kad se plaća pregled

ZZOKS je u svrhu smanjenja listi čekanja na pojedine preglede, a prema uputi Ministarstva zdravstva ugovorio dijagnostičke postupke za 22 deficitarne zdravstvene usluge u iznosu od 2.247.990,00 KM.

Koje usluge građani mogu dobiti

Na naš upit da nam dostave tačan naziv zdravstvenih usluga koje građani mogu dobiti u privatnim ordinacijama, iz ZZOKS naveli su da se radi o sljedećim dijagnostičkim procedurama: color dopler krvnih sudova vrata, ekstremiteta, aorte sa očitanjem, CT dijagnostika 1 segmenta bez kontrasta sa očitanjem nalaza, CT dijagnostika 1 segmenta sa kontrastom sa očitanjem nalaza, CT koronaarografija sa kontrastom sa očitanjem nalaza, eho bubrega sa očitanjem nalaza, eho dojki sa očitanjem nalaza, eho jajnika i jajovoda sa očitanjem nalaza, eho jetre sa očitanjem nalaza, eho mokraćnog mjehura sa očitanjem nalaza, eho pankreasa sa očitanjem nalaza, eho prostate sa očitanjem nalaza, eho slezene sa očitanjem nalaza, eho štitnjače sa očitanjem nalaza, eho uterusa sa očitanjem nalaza, eho žučnog mjehura sa očitanjem nalaza, ergometrija sa očitanjem nalaza, mamma print i blue print sa očitanjem nalaza, MR dijagnostika bez kontrasta sa očitanjem nalaza, MR dijagnostika sa kontrastom sa očitajem nalaza, Papa test sa očitanjem nalaza, sekvenciranje kliničkog egzoma djece sa očitanjem i ultrazvuk srca sa očitanjem nalaza.

Iz Zavoda su kazali kako je ostvarivanje prava na usluge u privatnim zdravstvenim ustanovama uređeno procedurom koja se nalazi na web stranici Zavoda (www.kzzosa.ba).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.