open-navfaktor-logo
search
Sporovi
Salem Marić podnio krivičnu prijavu zbog izgradnje HNK Mostar
Nakon što je jučer u Mostaru potpisan ugovor o dodjeli sredstava za nastavak radova na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta između predstavnika Vlade Republike Hrvatske i direktora HNK, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić objavio je kako podržava izgradnju svake kulturne ustanove, kao i sve projekte koji služe za dobrobit građana.
30.09.2022. u 16:44
get url
text

- Međutim, ono s čime želim da upoznam građane Mostara, a i one koji spremaju početak izgradnje HNK, te da ih upozorim, jeste da su dužni poštovati zakone i odluke kako Gradskog vijeća Mostara tako i viših nivoa vlasti – poručio je Marić.

Pojasnio je kako spor oko izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta traje još od 2002. godine kada su, kako ističe, inspekcijskim angažmanom i odlukom Gradskog vijeća Mostar zaustavljeni i zabranjeni radovi na HNK Mostar, kao i na ostalim objektima u centralnoj zoni grada.

- Na istoj lokaciji podnijet je zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Mostar za izdavanjem građevinske dozvole za izgradnju Islamskog centra smatrajući to zemljište svojim vakufom. Ponovna priča oko nastavka izgradnje HNK kreće od 2016. godine kada se mijenja Rješenje o izmjeni odobrenja za gradnju i to nakon punih 16 godina – dodao je predsjednik Gradskog vijeća.

Napominje kako je kao predsjednik Gradskog vijeća 5. aprila ove godine zatražio od direktora Hrvatskog narodnog kazališta i Odjela za urbanizam i građenje da mu dostave svu relevantnu dokumentaciju u vezi s izgradnjom.

- Kako nisam dobio odgovor, 15. jula sam pokrenuo krivičnu prijavu Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv NN. osoba u vezi izgradnje zgrade HNK zbog postojanja opravdane sumnje da je počinjeno krivično djelo krivotvorenja dokumentacije i najave nastavka nezakonite izgradnje bez valjane i postojane dokumentacije. U odgovoru Tužilaštva BiH prijava je data na nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu HNK od kojeg očekujemo odgovor – ustvrdio je Marić, dodajući kako je pokrenuo aktivnosti i kod Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara na postupanje u vezi sa ovim slučajem.

Napomenuo je da se radi o nekretnini u području Centralne zone Grada Mostara za koju "nije donijet ni urbanistički ni regulacijski plan".

- Također, Grad Mostar u arhivama nema niti jedan dokument kojim se ukazuje da je ranije izuzimano zemljište u centralnoj gradskoj zoni za potrebe izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, niti je Grad izdao urbanističku i građevinsku dozvolu za ovaj objekt. Pred stručnim komisijama koje je formiralo Gradsko vijeće u cilju utvrđivanja urbanističkih uvjeta za dijelove grada za koje ne postoji regulacioni plan nikada nije razmatrana izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta – naglasio je on.

VEZANI TEKST - Hrvatska pomaže izgradnju objekta Hrvatskog narodnog kazališta Mostar

Marić na kraju ističe kako je upravo zbog pojave anarhije u gradnji donesena odluka o zabrani gradnje na području centralne zone do donošenja regulacijskog plana, koji nije usvojen do danas.

- Zbog svega ovoga, u svrhu normalnih odnosa i funkcioniranja, ne smije se siliti sa stvarima oko kojih ne postoji dogovor svih koji nose odgovornost u odlučivanju u Mostaru, te gdje postoji opravdana sumnja na zakonitost dokumentacije i procesa izgradnje – zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.