open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik RS-a
Salkić: Bosanski Srbi ovdje trebaju rješavati probleme, ne u Beogradu
U Beogradu je održan sastanak između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije iz bh. entiteta Republike Srpske koju predvode predsjednica entiteta Željka Cvijanović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, a tema sastanka je imenovanje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.
02.06.2021. u 12:56
get url
text

Ovakav čin funkcionera iz RS-a prokomentirao je i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, kazavši kako odlazak u Beograd nikada nije donio ništa dobro Bosni i Hercegovini.

- Bosanski Srbi probleme trebaju rješavati unutar Bosne i Hercegovine, u državnim organima i institucijama. Odlazak u Beograd po pamet nikad nije donio ništa dobro Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Srbija ima svoje terete koje nosi, to je jedina zemlja koja je presuđena da nije sprječila genocid i da nije kaznila počinioce. To je zemlja koja je zelena oaza za sve koji su učestvovali u teškim zločinima i genocidu u BiH. Srbija je potpisala Dejtonski mirovni sporazum na način da se obavezala da će prestati provoditi oružani atak na BiH, ali i da će prestati podržavati pobunjene bosanske Srbe prihvatajući Dejtonski sporazum - kazao je Salkić.

Iskazao je bojazan od tihe aneksije koju, smatra on, Srbija vrši kroz obrazovni sistem i javna preduzeća u RS-u.

- Njihova uloga je danas malo drugačija, ona se provodi političkim sredstvima kroz ujedinjavanje obrazovnog procesa i investicija koje trebaju u konačnici javna preduzeća u RS-u pretvoriti u javna preduzeća Srbije, to je neka tiha aneksija. To mora prestati i mi očekujemo da novi visoki predstavnik takvo nešto okonča - istakao je.

Sastanku u Beogradu također prisustvuju i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović te predstavnici parlamentarnih stranaka iz ovog. bh entiteta kako iz vladajuće koalicije tako i iz opozicije.

{$galerijaFotografija}

Salkić je sa još nekoliko političara iz probosanskih stranaka prisustvovao danas sstanku kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. 

20210602104536_0J4A2280.JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.