open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u NSRS-u
Salkić o premlaćivanju Bošnjaka: EUFOR treba biti u Foči, Višegradu, Bratuncu...a ne oko Sarajeva
Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić reagirao je danas na premlaćivanje muškarca bošnjačke nacionalnosti u Višegradu. Poručio je da dehumanizacija Bošnjaka u ovom entitetu traje od samog početka procesa povratka, a izraženija je zadnjih desetak godina kroz intenziviranu sveopću sistemsku diskriminaciju Bošnjaka.
01.02.2024. u 17:14
get url
text

- Neadekvatna reakcija nadležnih organa u ovom entitetu jedan je od razloga za kontinuirane napade na Bošnjake u ovom entitetu. Ako tome pridodamo od strane političkog vodstva ovog entiteta podsticanu i razvijanu tezu da je ovo srpski entitet i diskriminiranje Bošnjaka onda su napadi na Bošnjake u ovom entitetu logična i očekivana posljedica.

Dehumanizacija Bošnjaka u ovom entitetu traje od samog početka procesa povratka, a izraženija je zadnjih desetak godina kroz intenziviranu sveoću sistemsku diskriminaciju Bošnjaka.

Činjenica da još uvijek nisu kažnjeni počinioci napada na Bošnjake u Višegradu, Bratuncu, Zvorniku i drugim mjestima koji su se desili samo tokom 2023. godine je motivirajuća za potencijalne napadače.

Napadi na one koji su se vratili na svoja ognjišta nakon progona i njihove potomke trebaju se tretirati kao krivična djela sa dugotrajnim zatvorskim kaznama.

Ovako kako je to do sada rješavala policija ovog entiteta i pravosuđe neće zaustaviti napade i oni će se nažalost u budućnosti ponavljati.

Visoki predstavnik u tom pravcu treba djelovati i donijeti odluku o dopuni Krivičnog zakona Bosne  i Hercegovine, a snage EUFOR-a trebaju biti raspoređene u Foči, Višegradu, Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku ,Bijeljini i drugim mjestima na Drini, a ne oko Sarajeva i drugih mjesta u unutrašnjosti teritorije Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci su u ovom entitetu nažalost prepušteni sami sebi koliko god se mi upirali da vjerujemo da država i međunarodna zajednica imaju mehanizme i žele da nas zaštite od ekstremista i radikala u ovom entitetu.

Nažalost, naša sigurnost sve više ovisi o tome koliko smo spremni sami da se suprotstavimo napadačima koji uglavnom kukavički u grupama napadaju usamljenu žrtvu na kojoj dokazuju svoje nacionalistički ostrašćeno barbarstvo – rekao je Salkić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.