open-navfaktor-logo
search
Entitetski potpredsjednik
Salkić pisao Schmidtu: Eliminišite sistemsku diskriminaciju u RS-u
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem ga poziva da poduzme korake na eliminiranju asimetričnih rješenja u ustavima entiteta, te sistemske diskriminacije koju provodi vlast entiteta RS.
24.08.2021. u 15:28
get url
text

- Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine u ovom entitetu nije implementirana suštinski već samo formalno. Bošnjaci i Hrvati nemaju ustavnu i institucionalnu zaštitu u RS-u kao Srbi u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ova asimetrična rješenja u nadležnostima Doma naroda i Vijeća naroda, te predsjednika i potpredsjednika u oba entiteta trebaju biti eliminirana ukoliko govorimo o stvarnoj ravnopravnosti.

Sistemska diskriminacija koja se temelji na nepostojanju ustavne mogućnosti za zaštitu interesa Bošnjaka, koju provode vlasti entiteta RS, ostavlja drastične posljedice po broj Bošnjaka koji danas žive u odnosu na broj Bošnjaka koji je prije deset godina živio u ovom entitetu.

Cilj vlasti u ovom entitetu jeste da u narednih deset godina tihim progonom realizuje ratne ciljeve i etnički očisti entitet RS i pretvori ga u čisto  srpski teritorij. Zbog toga provode sistemsku diskriminaciju sprječavajući Bošnjake da se zaposle u javne ustanove, entitetske i lokalne organe čime je spriječeno između 10.000 i 15.000 Bošnjaka da ostvare zaposlenje u ovim institucijama.

Diskriminacija u pravoslaviziranom obrazovnom procesu natjerala je Bošnjake koji žive u ovom entitetu da traže alternativne načine za obrazovanje svoje djece. Pored presuda sudova u ovom entitetu, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, diskriminacija je nastavljena kroz negiranje bosanskog jezika i nastave na bosanskom jeziku.

Nastavak veličanja ratnih zločinaca i stimulisanje negiranja počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida nad Bošnjacima od strane političkih predstavnika bosanskih Srba predstavlja završnu fazu genocida. Posljednje aktivnosti vlasti u ovom entitetu, uz potpunu podršku opozicionih političara iz reda bosanskih Srba, duboko su zabrinule i uznemirile Bošnjake i Hrvate, koji ovdje žive. Usvojeni zakon u NSRS-u o kažnjavanju onih koji govore istinu i činjenice o nastanku ovog entiteta dodatno produbljuje jaz između vlasti u ovom entitetu i onih koji zagovaraju istinu i pravdu, a to su prije svega žrtve svirepih zločina širom ovog entiteta.

Zbog svega ovoga veoma je važno da visoki predstavnik reagira i obezbijedi potpuno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji garantuje povratak bez diskriminacije i pritiska, na one koji su se vratili, po bilo kojem osnovu. Vlasti ovog entiteta u kontinuitetu vrše diskriminaciju ljudi koji su se vratili, neki i prije 25 godina i tretiraju ih kao povratnike i nedozvoljavaju integraciju u sistem kako bi olakšali život sebi, svojim porodicama, svojim sunarodnjacima i svim drugim građanima.

Visoki predstavnik je dužan, a i njegov mandat ga obavezuje, da reaguje na pojave koje krše Dejtonski mirovni sporazum i ugrožavaju mir - navodi se između ostalog u pismu koje je uputio potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.