open-navfaktor-logo
search
Dvostruka igra susjeda
Salkić: Srbija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine, potrebna reakcija Inzka
Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Ramiz Salkić rekao je danas da država Srbija i bh. entitet RS svojim aktivnostima direktno krše Dejtonski mirovni sporazum što zahtjeva reakciju visokog predstavnika Valentina Inzka.
17.05.2021. u 16:55
get url
text

Salkić je, reagujući na današnju sjednicu vlada bh. entiteta RS-a i Srbije na kojoj je najavljena realizacija nekoliko projekata, između ostalog i razvoj identičnih školskih udžbenika za Srbiju i RS, istakao je istakao da integracija obrazovnog procesa u bh. entitetu RS i susjednoj Srbiji predstavlja najgrublji oblik agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine.

- Današnja sjednica vlada bh. entiteta RS i Srbije pokazuje stvarnu politiku Srbije spram Bosne i Hercegovine. Ta politika podrazumijeva pokušaj, u svim segmentima društva, uzurpacije teritorije Bosne i Hercegovine i integraciju bh. entiteta RS i Srbije ignorišući državu Bosnu i Hercegovinu i zloupotrebljavajući specijalne veze.

VEZANI TEKST - Brnabić: Ako je investicija Srbije problematična, to dovodi u pitanje i sve ranije i buduće investicije

Dvostruka igra koju vodi Srbija javno iznoseći tezu o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i praktičnog djelovanja na podjeli Bosne i Hercegovine i stvaranju srpskog svijeta treba biti osujećena.

Integracija obrazovnog procesa u bh. entitetu RS i susjednoj Srbiji predstavlja najgrublji oblik agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ionako u potpunosti pravoslavizirani obrazovni proces u bh. entitetu RS biće dodatno posrbljen i dodatno će širiti ideologiju koja će isključivati Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu iz obrazovnog procesa u ovom entitetu.

Jedinstven obrazovni sistem ima za cilj širenje ideologije jedinstvenog srpskog svijeta i stvaranje osjećaja kod mladih ljudi, kroz obrazovni proces, o jedinstvenom srpskom svijetu radi dugoročne podrške secesionističkoj politici bh. entiteta RS i ujedinjenju sa Srbijom u budućnosti. Posljedice ovakvog obrazovnog procesa u budućnosti biće radikalizacija društva u bh. entitetu RS što će uzrokovati ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u cijelom regionu. Ovim aktivnostima bh. entitet RS i Srbija direktno krše Dejtonski mirovni sporazum što zahtjeva reakciju visokog predstavnika - navodi se u saoćenju iz Kabineta potpredsjednika RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.