open-navfaktor-logo
search
Pismo ambasadorima
Salkić: Zaustavite pravoslaviziranje i etničko čišćenje obrazovanja u RS-u
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio je pismo Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), ambasadorima zemalja članica UO Vijeća za provedbu mira (PIC), Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini u kojem je ukazao na probleme sa kojima se suočavaju učenici i roditelji Bošnjaci na početku još jedne školske godine.
01.09.2021. u 15:16
get url
text

Salkić u pismu navodi: 

- Danas kada počinje nova školska godina u Bosni i Hercegovini, želim vas podsjetiti da se nastavlja diskriminacija učenika bošnjačke nacionalnosti u obrazovnom sistemu bh. entiteta RS. Učenicima Bošnjacima onemogućeno je izučavanje i imenovanje jezika kojeg koriste onako kako to oni žele i osjećaju. Uprkos presudama sudova u ovom entitetu, ali i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, vlasti ovog entiteta nastavljaju vršiti diskriminaciju, kršiti Ustav entiteta, prava djece i negirati bosanski jezik.

Član 7. Ustava entiteta RS jasno kaže: "Službeni jezici Republike Srpske su: jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda. Službena pisma su ćirilica i latinica. Na područjima gdje žive druge jezičke grupe u službenoj upotrebi su i njihovi jezici i pisma, na način određen zakonom."

Međutim, vlasti entiteta u želji da potpuno pravoslaviziraju i etnički očiste obrazovni proces krše Ustav entiteta, ljudska prava i slobode što je izričito zabranjeno zakonom i Ustavom. Ustav entiteta RS predviđa obrazovni sistem bez diskriminacije član 38. u kome piše: "Svako ima pravo na školovanje pod jednakim uvjetima."

Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju predviđa obrazovni proces bez diskriminacije član 10. u kome piše: "U osnovnom vaspitanju i obrazovanju ne može se vršiti diskriminacija učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole na osnovu rase, spola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu."

Pored ovakvih ustavnih i zakonskih odredbi obrazovni proces i škole u ovom entitetu obiluju i drugim vidovima diskriminacije kao što su nazivi škola, pravoslavna školska slava, usaglašen nastavni proces sa Srbijom, tretiranje pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca za genocid kao heroja u udžbenicima ...

Pozivam vas da se sada više nego ikada prije angažujete na uklanjanju diskriminacije u obrazovnom procesu u ovom entitetu. Bošnjaci u ovom entitetu nemaju ustavni kapacitet da se izbore sa ovako sveobuhvatnom sistemskom diskriminacijom koju provodi vlast entiteta sa ciljem ponovnog mirnodopskog ekonomskog, obrazovnog i svakog drugog progona Bošnjaka iz ovog entiteta. Zbog toga se obraćam vama OHR-u, OSCE-u, ambasadorima zemalja članica UO Vijeća za provedbu mira (PIC) i šefu Delegacije EU u Bosni i Hercegovini da pomognete u rješavanju ovog problema jer je ovo očiti primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i prava na slobodan nesmetan povratak bez bilo kog oblika diskriminacije prema onima koji su se vratili, - stoji u pismu koje je uputio potpredsjednik Salkić međunarodnim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini, te je pozvao Bošnjake da ostanu ustrajni, uporni i dostojanstveni u borbi za osnovna ljudska prava i slobode. 

- Pozivam Bošnjake da uprkos svemu ostanemo ustrajni, uporni i dostojanstveni u našoj borbi za osnovna ljudska prava i slobode među kojima je i pravo na jezik. Prije ili kasnije bit će pobijeđen sistem koji opstaje na kršenju ljudskih prava i provođenju diskriminacije nad svojim građanima samo zbog toga što se drugačije zovu, Bogu mole i drugačije nazivaju svoj jezik. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.