open-navfaktor-logo
search
Odali počast
Salzburg: Imena žrtava genocida u Srebrenici ispisana i izložena na zidu dužine 44 metra
Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja u Salzburgu i ove je godine prigodnim aktivnostima odala počast žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.
11.07.2023. u 19:36
get url
text
Godišnjica genocida obilježena u Salzburgu
Godišnjica genocida obilježena u Salzburgu

- Imena svih 8.372 ubijenih ispisana su i izložena na zidu dužine 44 metra, pokazujući time na simboličan način ogrmone razmjere stradanja Bošnjaka nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine.

Uz to, za posjetioce i prolaznike na Residenzplatzu u centru grada pripremljena je i izložba deset crno-bijelih fotografija autora Muhameda Mujkića, koje na potresan način pokazuju sudbinu žrtava – od njihovog pronalaska u masovnim grobnicama, do konačnog smiraja u Potočarima - saopćeno je iz Zajednice bh. udruženja u Salzburgu.

Cilj je prije svega sjećanje na nevino stradale žrtve, dijeljenje boli i tuge s majkama Srebrenice, a onda i buđenje svijesti građana, podsjećanje austrijske i svjetske
javnosti na tragediju i nepravdu koja je učinjena u najvećem genocidu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata pred očima evropske i svjetske javnosti.

- Kultura sjećanja na genocid je, prema riječima organizatora, obaveza svih nas, kako se slično ne bi ponovilo, nikome i nigdje. Naglašena je važnost i potreba ukazivanja na negativne posljedice netolerancije i rata, ali i na činjenicu da suživot u BiH, kao historijska tekovina naših naroda nema alternativu, te da je obilježavanje godišnjice genocida upravo poziv svima na prihvatanje istine, pomirenje i osuđivanje bilo kakvih nametanja etničkih granica.

Ovim aktivnostima u dijaspori organizatori organizatori žele poslati poruku i u domovinu, apelujući na parlament Bosne i Hercegovine da konačno 11. juli proglasi danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini - istakli su iz Organizacionom tima "Salzburg – 2023 – Srebrenica".

Godišnjica genocida u Srebrenici obilježena u Salzburgu

Godišnjica genocida u Srebrenici obilježena u Salzburgu

Godišnjica genocida u Srebrenici obilježena u Salzburgu

(FOTO: Zajednica bh. udruženja u Salzburgu)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.