open-navfaktor-logo
search
Čeka se 20 godina
Samo državni zakon omogućava uključivanje u sistem transportnih gasovoda Evrope
Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo pozdravlja i daje punu podršku Denisu Bećiroviću po pitanju upućivanja Zakona o transportu gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH u proceduru usvajanja od nadležnih institucija, navodi se u saopćenju ministra komunalne privrede u Vladi KS Almira Bečarevića.  
19.09.2023. u 12:17
get url
text

- Na Zakon o transportu gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH (dalje u tekstu: Zakon o gasu) se čeka već 20 godina i za ovo vrijeme deseci političara, međunarodnih institucija i organizacija pokušavali su doći do nacrta zakona i sada, prvi put, imamo zakon koji znači provedbu III energetskog paketa i najboljih politika u sektoru gasa. 

Bećirović je, kao član Predsjedništva BiH, prepoznao potrebu usvajanja Zakona o gasu i to u trenutku kada su se sukobila dva koncepta u razvoju gasnog sektora i kada se Evropa oslobađa ovisnosti o ruskom gasu koji u našoj zemlji neki i dalje vide kao jedini izvor snabdijevanja gasom.

Zakon o gasu koji je napokon ugledao svjetlo dana je zakon koji, u svojoj osnovi, uspostavlja državnog regulatora u sektoru gasa i kojim se transport gasa podiže na razinu javne usluge s mogućnošću pristupa sistemu svima onima koji žele da uvoze i prodaju prirodni gas u BiH.

Jednak i jednoobrazan pristup transportnom sistemu s jasno utvrđenim tarifama za transport gasa je ideja koja je 20 godina bila potreba, ali nikad ostvarena kroz zakonsku regulativu.

Jasna pravila za trgovanje gasom su preduvjet za otvaranje tržišta. Razvoj novih pravaca snabdijevanja kroz izgradnju interkonekcija s jasno utvrđenim planovima razvoja su potreba za oba entiteta jer samo državni zakon omogućava uključivanje u sistem transportnih gasovoda Evrope i povezivanje s gasovodima koji omogućavaju diversifikaciju izvora snabdijevanja i sigurnost snabdijevanja. 

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo želi zahvaliti svima onima koji su posljednjih mjeseci aktivno radili na ovom zakonu, a posebno sjajnim stručnjacima u BH-Gasu (sektor razvoja) koji su, ne pitajući za radno vrijeme i radni dan, svoje znanje ugradili u ovaj zakon. Sinergija koja je bila prisutna od početka izrade ovog nacrta dala je rezultat koji po mišljenju ovog ministarstva daje odgovore na sva neodgovorena pitanja koja su postavljana svih ovih 20 godina.

Posebnu zahvalnost iskazujemo Bećiroviću i timu njegovih saradnika što su vjerovali da zajednički možemo ovaj posao iznijeti do finalnog nacrta zakona. 

Kanton Sarajevo, kao najveći potrošač prirodnog gasa, trebao bi biti najveći dobitnik u ovom procesu, a razvojni projekat Južna interkonekcija bi nakon usvajanja Zakona o gasu postao projekat od interesa za Evropu i regiju koji bi sada zadovoljio i uslove za dobijanje značajnih grant-sredstava iz evropskih fondova u njegovoj realizaciji.

Zakon o gasu je od značaja za oba entiteta i nadamo se da će to biti prepoznato i u entitetu RS jer budući regulator će dati osnove za jednak pristup transportnom sistemu i svim trgovcima gasom, bez obzira gdje im je sjedište - navodi se u saopćenju kojeg potpisuje ministar Almir Bečarević. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.