open-navfaktor-logo
search
Susret u Beogradu
Saradnja Memorijalnog centra Srebrenica i Helsinškog odbora u Srbiji temelj novog dijaloga
Koordinator za dijalog i međunarodnu saradnju pri projektu Memorijalnog centra Srebrenica "Istina, dijalog, budućnost", koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Almir Salihović u radnoj je posjeti Beogradu, gdje će razgovarati sa partnerskim organizacijama i razmotriti mogućnosti saradnje Memorijalnog centra sa civilnim društvom u Srbiji.   
19.10.2022. u 13:40
get url
text

Ovom prilikom se susreo i sa Sonjom Biserko, direktoricom i osnivačicom Helsinškog odbora u Srbiji, saopćila je Press služba Memorijalnog centra Srebrenica

Salihović je kazao da je velika čast upoznati hrabre, obrazovane i vrijedne ljude kakve Helsinški odbor u Srbij ima, sa direktoricom Sonjom Biserko na čelu.

- Danas smo poslali zajedničku poruku da saradnja Memorijalnog centra Srebrenica i Helsinškog odbora u Srbiji može biti temelj novog dijaloga u regionu. Taj dijalog se bazira na sudski utvrđenim činjenicama o ratovima devedesetih, a istovremeno je platforma u kojoj mi želimo vidjeti mlade ljude iz Srbije koji dolaze u Srebrenicu, učestvuju u našim programima i prave razliku. Isto tako, važna je prilika za nas da smo u Beogradu, da imamo komunikaciju sa organizacijama ovdje, i da prepoznajemo šanse za saradnju u budućnosti - poručio je Salihović.

Razmotreni su zajednički projekti na prikupljanju i digitalizaciji arhivskog materijala. Salihović je ocijenio da za objektivno analiziranje historije je izuzetno važno da istraživači u budućnosti imaju uvid kako su mediji komunicirali rat u Bosni i Hercegovini prema javnosti u Srbiji.

- Nerijetko upadamo u zamku da mislimo da su generacije odrasle devedesetih primale istu vrstu informacije kroz medije, obrazovanje, od svojih roditelja – a nisu. Živjeli smo i živimo u paralelnim stvarnostima, a ovakva vrsta saradnje je prozor za povezivanje. Vrijeme je da učimo jedni od drugih. Istovremeno, kroz Odbor za dijalog koji je osnovao Memorijalni centar, a koji treba da jača međureligijski i međuetnički dijalog – moramo prepoznati prilike da kroz suočavanje sa prošlošću gradimo šansu za buduće generacije - dodao je Salihović.

On je ustvrdio da su potrebni programi razmjene, nova znanja.

- Vjerujem da ćemo kroz programe Memorijalnog centra – pružiti ovakve prilike mladim ljudima. Moramo ih obrazovati, osigurati im prilike da putuju i informišu se. To je i suština pristupa projekta „Istina, dijalog, budućnost“, ali i svih partnerstava koje smo izgradili u regionu - zaključio je  Salihović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.