open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane Slovenije
Šarec u Sarajevu: Sigurnosni izazovi najbolje se mogu riješiti izgradnjom čvrstih odnosa i partnerstva
Sigurnosni izazovi s kojima se sada suočavamo najbolje se mogu riješiti izgradnjom čvrstih odnosa i partnerstva, zajedničkim radom i dijeljenjem zajedničkih vrijednosti, izjavio je danas u Sarajevu ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec.
28.11.2023. u 12:34
get url
text

Šarec je doputovao u utorak u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini tokom koje se sastao s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom.

Šarec je predvodio slovenačku delegaciju koja je u Sarajevu održala sastanak s kolegama iz BiH. Nakon sastanka dvojica ministara održala su konferenciju za novinare na kojoj je istaknuto da dvije zemlje imaju prijateljske odnose bez otvorenih pitanja.

- Nijedna zemlja se ne može sama efikasno nositi sa globalnim izazovima. Sretan sam što možemo nastaviti da gradimo naše prijateljske odnose na čvrstim osnovama i međusobnom poštovanju - rekao je Šarec.

Izjavio je da BiH i Sloveniju spajaju iste vrijednosti i tradicionalno bliski odnosi.

- Iskreno se zahvaljujemo za svu izuzetnu pomoć koju je BiH pružila Sloveniji ovog augusta, kada je naša zemlja doživjela najgore poplave u svojoj istoriji. Slovenija čvrsto podržava BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama - istakao je Šarec.

Dodao je da u više općina u BiH provode razvojne projekte u cilju što bolje pripreme lokalnih zajednica za uspješno učešće u evropskim i drugim međunarodnim projektima.

- U 2024. planiramo dodatne civilno-vojne projekte koji će biti usklađeni sa specifičnim lokalnim potrebama - rekao je slovenački ministar, dodajući da njegova zemlja ostaje posvećena misiji EUFOR-a Althea.

Odgovarajući na pitanje da li postoje rizici po sigurnost u BiH, slovenački ministar odbrane je rekao da sigurnosnih rizika "uvijek ima".

- Uvijek ima nekih rizika, ali mislim da je bolje fokusirati se na to šta ćemo svi uraditi da te rizike otklonimo i da BiH nastavi svoj put ka Evropskoj uniji i to je naš zajednički cilj sada - poručio je Šarec.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Helez je rekao da je slovenački kolega prethodno bio u posjeti snagama EUFOR-a gdje se informisao o sigurnosnoj situaciji u BiH.

- Bio je u posjeti jedinici iz Slovenije - oko 20 vojnika. Mi bismo željeli da ih je više i u narednom periodu možda se pojača ta brojnost - kazao je Helez.

Naglasio je da BiH i Slovenija svake godine potpisuju bilateralne sporazume i da su u ovoj godini imali 16 zajedničkih projekata.

- Osam je realizirano u Sloveniji, osam u BiH. Želim da istaknem da u nevolji pomažemo jedni drugima. Slovenija je 2014. bila jedna od najaktivnijih za otlkanjanje posljedica poplava, a ove godine naša jedinica je bila najuspješnija u pomoći Sloveniji na otklanjanju posljedica poplava, čišćenju korita. Slovenija je naš partner na euroatlantskom putu - zaključio je Helez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.