open-navfaktor-logo
search
Nejedinstvo SSSBiH
Šatorović: Potrebno je da radnici prepoznaju izdajice; Bektić: Mi okupljamo oko 80 posto članstva
Savez samostalnih sindikata BiH odavno nije jedinstven, podijeljen je na dvije grupacije, jednu koja je okupljena oko Selvedina Šatorovića, predsjednika Saveza, i drugu koja broji 17 granskih sindikata koji ne priznaju Šatorovića za predsjednika, smatrajući ga nelegalno izabranim 2019. godine.
18.09.2022. u 12:36
get url
text

Oni predsjednikom smatraju Mevludina Bektića, a koji predstavlja Sindikat BiH na pregovorima u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij FBiH.

"Ministarstvo pravde BiH svjesno opstruira" 

- Više od 10 godina traje pravna bitka za upis ovlaštene osobe za zastupanje Saveza samostalnih sindikata BiH. I pored naših brojnih obraćanja prema Ministarstvu pravde BiH u vezi sa upisom ovlaštene osobe za zastupanje, do današnjeg dana se to nije desilo.

Javnost i radnici trebaju znati da su se, pored Ministarstva pravde BiH, koje svjesno opstruira upis osobe ovlaštene za zastupanje Saveza, opstrukciji pridružili i granski sindikati koji rade u službi Vlade Federacije BiH i na taj način svjesno doprinose razgradnji i uništavanju sindikalnog pokreta u FBiH - kaže Šatorović.

Selvedin Šatorović 

Kaže da su dvije grupacije u Sindikatu BiH na sudu zbog svega.

- Zbog tih opstrukcija granskih sindikata u vezi sa blokadom upisa osobe ovlaštene za zastupanje Saveza smo na sudu. To je žalosno i ponižavajuće za svakog sindikalnog lidera koji se opredijelio da zarad ličnih interesa izda sindikalni pokret i jedinstvo koje nam nikad nije bilo potrebnije.

Da bismo ponovo imali sindikalno jedinstvo, neophodno je da radnici, prije nego bude kasno, prepoznaju te izdajice i pokažu tim "sindikalnim liderima" gdje im je mjesto, a to je smetljište sindikalne historije. Potom, da izaberu sindikalne lidere koji su pošteni, čestiti i osobe od povjerenja koji će raditi u interesu radnika, a ne Vlade FBiH. Samo jedinstven sindikat je jak sindikat - poručio je Šatorović.

Razjedinjen Sindikat se teško može suprotstaviti vlasti 

Mevludin Bektić koji okuplja 17 granskih sindikata kaže kako oni pokušavaju vratiti Sindikat u okvire koji bi bili transparentni, javni.

Mevludin Bektić 

- Mi okupljamo oko 80 posto članstva za razliku od kolega koji nemaju ni 15 posto članstva, a uzurpirali su zgradu Saveza i sve što rade je hir i njihova volja. Volio bih da je drugačije, ali nije - kazao nam je Bektić.

Šatorović naglašava da bez jakog Sindikata BiH nema ni borbe za radnike. 

- Bez jake radničke organizacije, a kada je riječ o Savezu samostalnih sindikata BiH, organizaciji koja postoji od 1905. godine, nema ni borbe za radnike i njihova prava. Trebamo znati da vlast ima moć kroz odlučivanje na različitim nivoima, moć poslodavaca se ogleda u novcu, a sindikalna moć je u masovnosti i jedinstvu. 

Dakle, ako je sindikat razjedinjen i malobrojan, vrlo teško je očekivati da se suprotstavi vlastima i poslodavcima kako bi očuvali i unaprijedili prava radnika - naglašava Šatorović i dodaje: 

- Savez samostalnih sindikata BiH je jedina organizacija koja aktivno prati, priprema prijedloge zakonskih rješenja u korist radnika, diže glas protiv onih koja su usmjerena kontra radnika ili za cilj imaju dodatno srozavanje položaja radnika. Pružamo besplatnu pravnu pomoć našim članovima, ali i svim drugim radnicima...   

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.