open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
SBiH Sarajevo javno zamolila premijera KS Uka da podnese ostavku: Ko će vraćati vaše dugove
Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo javno je zamolilo premijera Vlade Kantona da podnese ostavku.
26.01.2024. u 12:19
get url
text

- Premijeru Uk, budžet KS ste doveli do te faze da ne može odgovoriti na opravdane zahtjeve mladih, da ne može odgovoriti na opravdani zahtjev studenata, da ne može odgovoriti na opravdani zahtjev Sindikata, da ne može odgovoriti na opravdani zahtjev zaposlenih u KS za isplatom jednokratne pomoći, da nemate novca u budžetu za pitanje zagađenog zraka, te da ne može odgovoriti na bilo kakav zahtjev i bilo koga za isplatama iz budžeta KS od onoga što ste ugradili u budžet KS - saopćili su iz KV SBiH Sarajevo na čijem je čelu Almir Bečarević.

Dodaju da ono što je ugrađeno u budžet KS je pomoć javnim preduzećima od 100 miliona KM ili izdvajanja za kredite od više od 80 miliona KM.

- Budžet KS će sa ovom godinom biti zadužen više od 800 miliona KM i doći će do te tačke koja znači dostizanje zakonskog maksimuma u zaduženju. Pričati o tome da je ova Vlada tek godinu ili dvije na vlasti je tragično, jer vi ste Vlada kontinuiteta sad već u petoj godini mandata. Za tih pet godina zadužili ste Kanton Sarajevo za gotovo 600 miliona KM i pričati o tome kako vraćate tuđe dugove je komično, jer ko će vraćati vaše dugove - naveli su i dodali:

- Poštovani premijeru, u Kantonu Sarajevo ima registrovano više od 160.000 vozila i Vi ćete pitanje zagađenja zraka početi rješavati tako što ćete omogućiti za 1.000 taksista subvencije za prelazak na električna vozila. Činjenično, od nečega treba krenuti, ali uporedite 160.000 vozila od kojih je minimalno 100.000 sa normom ispod Euro IV sa 1.000 taksi vozila.

Da ste svake godine bar jedan sprat Studentskog centra sanirali bar bio dio studenata bi imao priliku da normalno živi i studira u tom centru. Da imate osjećaj za mlade imali biste plan da bar jednu zgradu napravite za posljednjih pet godina preko Kantonalnog stambenog fonda, a ne da se u KS najveći rast populacije bilježi u kategoriji onih preko 65 godina.

Poštovani premijeru, "vodeći" Kanton Sarajevo uništavate budžet KS i dovodite ga već sada da ne možete normalno odgovoriti na opravdane zahtjeve svih gore pobrojanih, ali imate desetine miliona da uložite u Bjelašnicu, iako svi vidimo rezultate dosadašnjih ulaganja: dva dana u sedmici "skijanje", kao što se nekad skijalo u parku na Kovačima ili Velikom parku, a ZOI '84 dugogodišnji gubitaš.

Premijeru, učini uslugu svima i idi, jer KS nema domaćina i luta u mnogim rješenjima, tako da i pijanca možemo "upraviti", ali ovaj Kanton teško.

 

Almir Bečarević

Predsjednik Kantonalnog vijeća SBIH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.