open-navfaktor-logo
search
Stambeno pitanje mladih
SBiH Sarajevo: Premijer UK kao Graditelj Bob i u funkciji iznajmljivača stanova, KS od 2018. nije izgradio nijedan
Kada pomislimo da nas premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk ne može više iznenaditi sa svojim izjavama samo dokaže da smo svi u krivu, saopćili su danas iz sarajevskog Kantonalnog vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu, na čijem je čelu Almir Bečarević.
21.01.2024. u 11:24
get url
text

- Posljednja njegova izjava o rješavanju stambenog pitanja mladih glasi: "Mi želimo da subvencioniramo najamninu i dodatnu izgradnju stanova u KS koji će biti povoljniji za mlade osobe." Kako izgleda ta "dodatna" izgradnja stanova za mlade osobe može se vidjeti na stranici kantonalnog stambenog fonda. Taj fond od 2018. godine nije izgradio niti jednu zgradu i to je rezultat aktuelne vlasti. Istovremeno, u zadnjih 15 godina izgrađeno je manje od 700 stanova putem ovog fonda, što je na 80.000 mladih, koliko ih ima u KS, beznačajan broj - navode iz SBiH Sarajevo. 

Dodaju da su putem subvencioniranja mladih programom kupovine prve nekretnine u KS od 2017. godine dodijeljene subvencije za cca 3.600 mladih osoba.

- Znači, poticajnu mjeru zaključno sa ovom godinom je iskoristilo 3.600 mladih osoba, a Kanton Sarajevo za 15 godina uspio izgraditi 700 stanova, a od 2018. godine niti jedan. Također, interesantno je da Kanton Sarajevo želi da subvencionira najamnine mladim osobama, pa ne znamo da li bi ovaj program bio da se popune prazni stanovi svima onima koji ulažu u nekretnine i ne znaju šta će sa njima - ističu u saopćenju i dodaju:

- Graditelj Bob tj. naš premijer želi da krene u "dodatnu" izgradnju što je pohvalno, ali gledajući dosadašnju dinamiku izgradnje stanova za mlade i ono što je "izgrađeno" od 2018. godine, mnogi mladi će steći uvjete ni za zasluženu penziju. Iz ovih pokazatelja se vidi da ništa ozbiljno ne treba očekivati po pitanju bilo kakve izgradnje stanova, ali program subvencioniranja treba nastaviti, jer broj od 3.600 mladih koji su iskoristili ovaj vid subvencioniranja je pokazatelj da je interes značajan. 

Stoga, poruka aktuelnoj vlasti. Povećajte dodjeljene iznose za aktuelni program subvencioniranja i nastavite ovaj program koji se može modifikovati, ali na način da broj prijavljenih bude što veći kako Kanton Sarajevo ne bi i bukvalno postao Kanton staraca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.