open-navfaktor-logo
search
Nakon posjete BiH
Schmid: Hitno smanjiti tenzije, prekinuti retoriku podjela i deblokirati institucije
Povodom sastanaka održanih sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Generalna sekretarka OSCE-a, Helga Maria Schmid imala je brojne susrete u našoj zemlji. 
24.11.2021. u 12:16
get url
text

Jučer je održala odvojene sastanke sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

- Sastanci su potvrdili da se moja posjeta odvija tokom posebno kompleksnog i izazovnog perioda za Bosnu i Hercegovinu. Bilo mi je jasno da postoji razlika u gledištima po pitanju ključnih izazova i rješenja za njih. S moje strane, prenijela sam poruke svim članovima Predsjedništva da je hitno potrebno smanjiti tenzije, prekinuti upotrebu retorike podjela i vratiti punu funkcionalnost institucija na državnom nivou.

VEZANI TEKST - Komšić i Schmid razgovarali o deblokadi rada državnih institucija

Apelovala sam na političke lidere da se fokusiraju na provedbu reformi, te da se uhvate u koštac sa stvarnim problemima sa kojima se građani suočavaju, kao što su nezaposlenost, korupcija, te potreba za kvalitetnim, inkluzivnim obrazovanjem. Aktuelna kriza negativno utječe na ekonomiju i obeshrabruje investicije. Ukupni rezultat prouzrokovan ovim faktorima je kontinuirano iseljavanje građana BiH, a posebno mladih - poručila je Schmid. 

Također, sa svim sagovornicima razgovarala je i ključnoj potrebi za izbornom reformom.

- Građani gube vjeru u izbore, što podriva same osnove demokratije. Konstruktivan angažman je potreban za izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje će biti u skladu sa međunarodnim standardima. Naglasila sam da je Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), zajedno sa Misijom OSCE-a u BiH, spreman da ponudi ekspertizu i pomoć u ostvarenju ovog ključnog napora.

OSCE će, između ostalog i putem djelovanja Misije OSCE-a, nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu u skladu sa našim mandatom koji je utkan u Dejtonski mirovni sporazum. Nastavit ćemo da se fokusiramo na izgradnju povjerenja, na pomirenje i reforme. Međutim, krajnja odgovornost za donošenje ispravnih odluka i pravljenje iskoraka je u rukama lidera ove zemlje. Mnoge pozitivne priče o uspjesima na lokalnom nivou širom države služe kao inspiracija u ovom smislu, te kao dokaz da je pozitivna promjena moguća - zaključila je Schmid. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.