open-navfaktor-logo
search
Poruka Dodiku iz OHR-a
Schmidt napokon progovorio: Nema prekrajanja granica Bosne i Hercegovine
Visoki predstavnik Christian Schmidt naglašava da ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti prekrajanje granica Bosne i Hercegovine, čiji je teritorijalni integritet zagaratiran Općim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom.
28.09.2021. u 15:32
get url
text

VEZANI TEKST - Dok Dodik prijeti raspadom BiH i baca rukavicu u lice, OHR šuti: Zašto se ne oglašava Schmidt?

Izjavio je ovo za Faktor glasnogovornik OHR-a Mario Brkić, odgovarajući na pitanje kako visoki predstavnik gleda na najavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju nezavisnosti RS-a u roku od pola godine, te kakav bi stav zauzeo visoki predstavnik ako bi se Dodik odlučio na takav korak, odnosno da li smatra da je potrebna neposredna reakcija Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Brkić navodi da visoki predstavnik još jednom potvrđuje neupitnu opredijeljenost Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira za očuvanje teritorijalnog integriteta i temeljne strukture države Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

VEZANI TEKST - Osmanović: Neshvatljivo da OHR i Schmidt nisu reagovali na Dodikov udar na BiH

- On podsjeća da, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti imaju svoju ustavnu poziciju unutar države Bosne i Hercegovine, nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni postoje samo na osnovu Ustava BiH - prenio je Brkić Schmidtovu poruku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.