open-navfaktor-logo
search
Samo anestezira javnost
SDA: Bećirović retorikom amortizuje propuste i servilnost "Trojke", efekti za državu pogubni
Stranka demokratske akcije (SDA) poziva člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i stranke "Trojke" čiji je on bio kandidat, da usklade politike prema nasrtajima na državu Bosnu i Hercegovinu ili da javnosti jasno objasne u čemu se ne slažu.
24.07.2023. u 11:47
get url
text

U saopćenju za javnost iz SDA navode kako trenutna situcija u kojoj Bećirović retorički "igra tvrdo" prema Dodiku i Čoviću, dok "Trojka" konkretnim potezima servilno ispunjava želje SNSD-a i HDZ-a, samo anestezira javnost i amortizuje opravdane reakcije.

- Osim što je član Predsjedništva BiH, Bećirović je istovremeno i potpredsjednik SDP-a. Zato se ne može pretvarati da nema nikakav utjecaj na štetnu politiku koju njegova partija provodi. Ako zaista nema utjecaja na politiku SDP-a, neka to jasno kaže i ogradi se od SDP-a. Jer ta politika je u potpunoj suprotnosti s onim što on javno zastupa - navode iz SDA.

Dodaju kako su "Bećirovićevi stavovi manje-više korektni, od ranije poznati i očekivani, uglavnom u okviru brige o vlastitom PR-u i rejtingu u javnosti".

- Ali od lijepih izjava, pisama i neobavezujućih zaključaka, država nema posebne koristi. S druge strane, od poteza koje poduzimaju Bećirovićeve partijske kolege i koalicioni partneri, država trpi nepopravljive štete - kažu iz SDA, te dodaju da je "jasno kako Bećirović ne može sam zaustaviti SNSD i HDZ, ali može zaustaviti SDP i 'Trojku'".

- Ključno je pitanje zašto izbjegava da se jasno suprotstavi i odbrani interese države. Dok Bećirović zagovara sankcije i smjenu Dodika, "Trojka" s Dodikom radi na tzv. planu za deeskalaciju, što je eufemizam za novo popuštanje i trgovinu na štetu države.

Još drastičniji je primjer u dvoličnom odnosu prema HDZ-u. Dok "Trojka" jasno poručuje da je po diktatu HDZ-a spremna da u Ustavni sud BiH izabere kandidata bez ikakvog pravosudnog iskustva, Bećirović piše saopćenja i daje intervjue u kojima se protivi tome, ali ne poduzima ništa konkretno da zaustavi takvo imenovanje - ističu iz SDA.

Poručuju da "ukoliko zaista stoji iza izjava da u Ustavni sud BiH ne treba da bude izabran kandidat bez pravosudnog iskustva po dikatatu HDZ-a, onda najmanje što Bećirović mora učiniti jeste da iskoristi utjecaj u matičnoj partiji i osigura da dio zastupnika SDP-a posluša vlastitu savjest, a ne Nikšića, Konakovića i Fortu".

- Bez toga, sve će biti obična, uigrana demagogija - kažu iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.