open-navfaktor-logo
search
Godišnjica smrti
SDA Centar: Dok gledamo smrt civilizacije i ljudskosti s poštovanjem se sjećamo Hasana Čengića
Na današnji dan, 7. novembra 2021. godine preminuo je Hasan Čengić. Na drugu godišnjicu njegove smrti dužni smo podsjetiti da je Hasan Čengić svojim uvjerenjima, čestitošću, intelektom, hrabrošću i sposobnošću bio dostojan svoje historijske uloge u vremenu u kojem je živio. Navedeno ga je učinilo jednim od najvažnijih saradnika prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, saopćili su iz Općinske organizacije SDA Centar. 
07.11.2023. u 21:14
get url
text

- Hasan Čengić je status važne ličnosti koja će ostati upisana u knjigama o Bosni i Hercegovini zaslužio aktivizmom u svojim najboljim godinama, zatvorom zbog borbe za slobodu i jednakost naroda kojem je pripadao i učešćem u osnivanju Stranke demokratske akcije (SDA) što je rezultiralo prvim slobodnim izborima i nezavisnošću Republike Bosne i Hercegovine. Poseban je i nemjerljiv doprinos dao u organizovanju odbrane od agresije na našu domovinu i radu na najtežim zadacima u borbi protiv fašističkih i genocidnih politika - naveli su iz SDA Centar i dodali:

VEZANI TEKST - Godišnjica preseljenja na ahiret Hasana Čengića: Dvije godine su prošle - sjećanja su jača

- Danas, kad su rezolucije i zaključci UN-a i civiliziranog svijeta mrtvo slovo na papiru, dok gledamo svakodnevno ubijanje djece i civila u Palestini važno se podsjetiti da nikakve isprazne povelje o ljudskim pravima, niti poziv na savjest ubica, neće sačuvati nevine i nemoćne. Jasno je da samo snaga i moć čuvaju pravdu, istinu i ljudske živote. Samo tamo gdje je oslobodilačka Armija Republike Bosne i Hercegovine došla svojom čizmom, puškom i tenkom nije bilo ubijanja nevine djece, žena i civila.

Naše ratno liderstvo je to znalo, i uz diplomatske aktivnosti predano radilo na jačanju svoje Armije, u čemu je Hasan Čengić dao ogroman doprinos. Stoga, upravo danas je prikladan dan da odamo zahvalnost i poštovanje Hasanu Čengiću i njegovim savremenicima i saborcima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.