open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Odluka Doma naroda o Izbornom zakonu je rezultat dogovora u Laktašima, pozivamo Schmidta da...
Odluka vladajuće koalicije da u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbije po hitnoj proceduri razmatrati i usvojiti Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa potvrđuje da aktuelnoj državnoj vlasti nije stalo do evropskog puta Bosne i Hercegovine i da će učiniti sve da spriječe organizaciju poštenijih i transparentnijih izbora, saopćeno je iz SDA. 
31.01.2024. u 16:20
get url
text

VEZANI TEKST - Apaurin za Schmidta i kupovina vremena: Dogovor iz Laktaša proveden na sjednici Doma naroda BiH

- Odbacivanjem mogućnosti da se SDA-ov prijedlog usvoji u hitnom postupku vladajuća koalicija pokušava kupiti vrijeme i u konačnici spriječiti zaustavljanje izbornih prevara i manipulacija. Ovakav ishod glasanja realizacija je dogovora kojeg su predsjednici vladajućih stranaka postigli na privatnom imanju Milorada Dodika u Laktašima.

S druge strane, neprihvatanje ovog Zakona prije sjednice Evropskog vijeća, koje će u martu razmatrati mogućnost otvaranja pregovora Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom, jasna je poruka vlasti da im nije stalo do evropskog puta i da je sva priča o navodnoj posvećenosti tom putu samo paravan za ustupke koje "Trojka" daje SNSD-u i HDZ-u BiH.

Pozivamo visokog predstavnika Christiana Schmidta da na temelju odluke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je već usvojio ovaj Prijedlog Kluba SDA, te u skladu sa svojim ranijim obećanjem donese odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje će omogućiti organizaciju poštenijih i transparentnijih izbora - navodi se u saopćenju SDA. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.