open-navfaktor-logo
search
Prijedlog za 2024. godinu
SDA predložila mjere u TK: Traže nabavku helikoptera, dronova, jačanje specijalne policije i robnih rezervi
Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) usaglasio je set mjera za 2024. godinu te će tražiti da se za njih osigura finansiranje kroz kantonalni budžet za narednu godinu. Za provedbu svih predloženih mjera bit će potrebno ukupno 76 miliona KM.
16.12.2023. u 12:26
get url
text
Skupština TK
Skupština TK

Najveći iznos koji je predložila SDA odnosi se na ulaganje u robne rezerve i iznosi 42,5 miliona KM, a tu je pored 40 miliona KM za nabavku hrane i potrepština za domaćinstvo, planirano po milion KM za gorivo i lijekove te pola miliona za rezerve sjemena. Za opremanje policije predložen je iznos od 24 miliona KM, od čega 10 miliona za nabavku helikoptera, devet miliona za nove policijske uniforme, dva miliona za nabavku multifunkcionalnih dronova za policiju i civilnu zaštitu, dva miliona za proširenje ljudskih i materijalnih kapaciteta specijalne policije i Jedinice za javni red i mir te milion KM za balističku opremu i sredstava veze. Također, predložena je uspostava jedinica civilne zaštite u svim mjesnim zajednicama u TK za šta je je, prema procjeni, potrebno pet miliona KM.

- U mjerama je predviđen nastavak započete nabavke uniformi i opreme za policiju te plan za nabavku helikoptera za potrebe MUP-a, civilne zaštite i Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, odnosno zbrinjavanje pacijenata na području TK. U planu smo, shodno urađenoj Strategiji razvoja zdravstva u TK, da ovaj vid organizacije zbrinjavanja ugroženih pacijenta uvrstimo u rad naših hitnih službi. Nabavka multifunkcionalnih dronova za potrebe MUP-a i civilne zaštite zaštite je također planirana i služiti će ovim službama u funkciji pomoći i zaštite građana TK - kaže Šekib Umihanić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Poučeni dešavanjima u vrijeme zemljotresa u Turskoj u februaru 2023. godine, pojašnjava Umihanić, analizirali smo s čime rapolažemo od sredstava za pomoć unesrećenima te u kakvom je stanju naša civilna zaštita u pogledu opreme, ljudstva, obučenosti i stanjem naših robnih rezervi te smo se odlučili za mjere direktnog ulaganja u civilnu zaštitu, kroz nabavku opreme i obuke jedinica posebnih namjena za spašavanje u slučaju masovnih nesreća, što je i zakonska obaveza kada je u pitanju sistem civilne zaštite.

- Naše jedinice za spašavanje, poput gorskih službi spašavanja su, prema dostupnim informacijama, većim dijelom u formi udruženja građana, posjeduju certifikate za djelatnost, ali je njihov broj još nedovoljan i simboličan. Bio sam koordinator ljekarakih ekipa UKC-a Tuzla, koje su se stavile na raspolaganje za pomoć unesrećenim u zemljotresu u Turskoj. U rekordno kratkom vremenu, odziv kolega sa UKC Tuzla za odlazak u Tursku je bio izuzetno veliki, 44 ljekara raznih specijalnosti sa pratećim srednje medicinskim osobljem i mogućnošću zamjene timova, ali smo imali na raspolaganju vrlo malo opreme i materijalno tehničkih sredstava za rad u vanrednim prilikama. Smatram da bismo planom za pomoć civilnoj zaštiti i stvaranjem kvalitetnih robnih rezervi za 2024. godinu osigurali građane TK - zaključio je Umihanić.

Pored navedenog Klub SDA predlaže da se po milion KM izdvoji za uređenje skloništa, podršku lovačkim društvima i podršku streljačkim klubovima te organiziranje kulturnih i drugih programa u Podrinju. Također, predloženo je i da se za ujednačavanje cijena smještaja štićenika u ustanovama na području TK, sa onima koje se plaćaju ustanovama na nivou Federacije BiH, izdvoji pola miliona KM.

Na nacrtu budžeta TK za narednu godinu još radi Ministarstvo finansija TK. Koliki će biti budžet TK za narednu godinu, još nije poznato, a mnogo toga će ovisiti o tome hoće li biti transfera s nivoa FBiH, koji je u prethodnim godinama za TK iznosio 39 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.