open-navfaktor-logo
search
Nova dva vijećnika
SDA Stari Grad: I zvanično potvrda da iza projekta rušenja Bogića Bogićevića stoji SDP
Sinoć održana konvencija SDP Stari Grad, a na kojoj su u SDP pristupila dva općinska i gradska vijećnika Sead Škaljić i Jasmin Skorupan, konačna je potvrda da iza projekta rušenja Bogića Bogićevića kao kandidata za gradonačelnika Sarajeva stoji upravo SDP, poručili su iz SDA Stari Grad. 
08.02.2024. u 13:42
get url
text

- Posebno je degutantno, pa čak i politički perverzno, to što iza ovog "političkog transfera" stoje načelnik Starog Grada Irfan Čengić, koji je uživo po emisijama doslovno plakao nad političkom sudbinom Bogića Bogićevića, i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je najviše profitirala u toj nečasnoj akciji SDP-a usmjerenoj protiv gospodina Bogićevića - istakli su iz SDA Stari Grad. 

U novembru 2020. godine iz SDP-a su slavodobitno objavili da je Bogić Bogićević prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Grada Sarajeva. 

- Čovjek, državnik, socijaldemokrata koji je u prvi plan stavljao dobrobit svih ljudi tokom cijele političke karijere, dugogodišnji član i funkcioner SDP-a, sa zadovoljstvom je prihvatio poziv Socijaldemokratske partije da upravo on bude kandidat za prvog čovjeka glavnog grada Bosne i Hercegovine - saopćio je SDP.

VEZANI TEKST - Bogićević pisao Nikšiću: Odustao od kandidature za gradonačelnika Sarajeva

Ova vijest obradovala je sve građane Sarajeva, jer ime Bogića Bogićevića sinonim je borbe hrabrosti i borbe za državu Bosnu i Hercegovinu. 

Mnogi se i danas pitaju kojim bi smjerom otišla historija da je na sjednici Predsjedništva SFRJ 12. marta 1991. godine usvojena odluka o uvođenju vanrednog stanja u Jugoslaviji i podizanju borbene spremnosti JNA.

Odluka kojom je srbijansko rukovodstvo pokušalo legalizirati uvođenje vojne uprave u Sloveniji i Hrvatskoj i legalizirati upotrebu JNA protiv nezavisnosti ovih republika nije usvojena zahvaljujući jednom Srbinu - Bogiću Bogićeviću, tadašnjem bh. predstavniku u jugoslavenskom predsjedništvu.

Nažalost, ime i ugled ovog časnog čovjeka, patriote iskorišteno je za najprljavije lokalne političke igre, u kojima je aktivno učestvovao i SDP, tačnije struje i pojedinci iz ove stranke, koji su u političko blato svukli i Bogića Bogićevića. 

Predstava za javnost je započeta na sjednici Gradskog vijeća, kada se zbog izbora Jasmina Ademovića, sina političkog direktora NiP-a Kemala Ademovića, dotadašnja "Četvorka" reducirala na "Trojku". Međutim, i "Trojka", odnosno NiP, SDP i Naša stranka, imali su 16 vijećnika u Gradskom vijeću, te samim tim i više nego dovoljnu većinu za izbor rukovodećih kadrova. Ademović je u prvom krugu glasanja dobio samo deset glasova, čime je kompromitiran cijeli proces, što je rezultiralo i Bogićevićevim odustajanjem.

VEZANI TEKST - Kako su NiP, SDP i Naša stranka doveli do toga da bi na kraju Bogićević mogao biti "kriv"

Uvidjevši zakulisne igre u NiP-u, SDP-u i NS-u, Bogićević je donio "neopozivu odluku" da se povuče iz te farse koju su režirali koaicioni partneri. 

- Poštovani gospodine predsjedniče. Obavještavam Te o mojoj neopozivoj odluci da povučem kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva. Ona je očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima "Četvorke", koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. To nejedinstvo svojevrsna je poruka da, unutar "Četvorke", nisam poželjan kandidat za pomenutu odgovornu funkciju - dio je to pisma koje je 24. marta u večernjim satima stiglo na adresu Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a.

Iako Bogićević nije precizirao detaljno, njegov partijski drug, ugledni ljekar Dragan Stevanović i dopredsjedavajući Gradskog vijeća vidno razočaran zbog mučne situacije u vezi sa izborom, bio je tada direktan. 

- Kadrovska politika SDP-a KS. Konačno i službeno znam da je vijećnik SDP-a minirao izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva - napisao je tada Stevanović.

Pored Stevanovića, vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću Sarajeva su još Elvedin Korora i Muamer Mekić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.