open-navfaktor-logo
search
Pokret za državu se raspao
SDP isporučio SNSD-u i mjesto predsjedavajućeg Vijeća naroda RS-a iz reda Bošnjaka
Dvadeset šest delegata od 28 ukupno glasalo je na konstitutivnoj sjednici Vijeća naroda Republike Srpske da Srebrenka Golić bude izabrana za predsjedavajuću Vijeća naroda RS-a iz bošnjačkog naroda.  
15.12.2022. u 15:13
get url
text

Potpredsjednik iz reda srpskog naroda je Vojislav Gligić, Jovana Čarčić iz reda ostalih, Nada Tešanović iz reda Hrvata.

- RS pripada svima, imamo mogućnost da u njoj ostvarujemo i nacionalne i vjerske i sve obaveze, ali i dužnosti. Vitalni nacionalni interesi su definisani Ustavom RS-a. Nadam se da neće biti zloupotreba ovog instituta. Predložila sam da sve što je sporno, da predlagači ranije probaju da riješe sve nedoumice - rekla je novoizabrana predsjedavajuća Golić, prenosi N1.

Izabrani su i šefovi klubova:

Klub Bošnjaka - Amir Hurtić (BH Zeleni),
Klub ostalih - Franc Sošnja (SNSD),
Klub Hrvata - Mijo Perkunić (SNSD),
Klub Srba - Živko Marjanac (SP)

Adil Osmanović (SDA), delegat u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS-a, kaže da se desilo preglasavanje prvi put u izboru bošnjačke kvote koja sada gubi i raniju snagu vitalnog nacionalnog interesa.

Alija Tabaković predložio je Adila Osmanovića za predsjedavajućeg Vijeća, no glasovima SNSD-a, BH Zelenih i SDP-a, SDA je preglasana.

- Igor Bošnjak iz SNSD-a predložio je Srebrenku Golić iz SNSD-a. Očekivali smo da u klubu Bošnjaka gdje Pokret za državu ima pet od osam delegata, da jedinstveno glasaju. Desilo se da su dva delegata BH Zelenih i SDP-a podržali Srebrenku Golić za predsjedavajuću Vijeća naroda. Upotreba bosanskog jezika mora biti riješena u osnovnim i srednjim školama i administrativnim institucijama - kaže Osmanović razočarano.

Osmanović je postavio Srebrenki Golić pitanje kojim jezikom ona kao Bošnjakinja govori.

Kaže da mu nije eksplicitno odgovorila na pitanje, već je rekla da govori našim jezikom: "Predsjedavajuća Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda, govori našim jezikom".

Preglasavanje se desilo i za šefa kluba bošnjačkog naroda, te za potpredsjednika kluba gdje je imenovan Armin Hamzić iz SDP-a.

- Ovdje se ponovo pokazalo kako funkcioniše koalicija SNSD, BH zeleni i SDP, kao i na primjeru izbora četvrtog delegata u Dom naroda BiH - zaključuje Osmanović.

Potvrđuje da se ovim i suštinski raspao Pokret za državu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.