open-navfaktor-logo
search
Potvrdili
SDP se vraća na pregovore u vezi s izmjenama Izbornog zakona
Na jučer održanoj sjednici Predsjedništva, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je donijela odluku o reaktiviranju učešća u razgovorima oko izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
17.03.2022. u 14:10
get url
text

- Odluka je donesena nakon što je naše zaleđivanje učešća u pregovorima i skretanje pažnje na prioritetne probleme blokade državnih institucija i tolerisanja separatističkih postupaka donijelo određene rezultate. U međuvremenu je na inicijativu nas iz opozicije došlo do deblokade rada državnog parlamenta. Nažalost, još uvijek nisu stavljene van snage neustavne odluke i zakoni NSRS - navodi se u saopćenju SDP-a.

Kako dodaju oni će nastaviti borbu na domaćem i međunarodnom terenu da se to desi. Napominju da su institucije Evropske unije su uvele restrikcije prema režimu u bosanskohercegovačkom entitetu RS uskraćivanjem vlastima praktično svih sredstava iz EU fondova.

- Također, međunarodne snage su raspoređene u Bosni i Hercegovini kao dodatni garant sigurnosti i mira u našoj zemlji. Posebno smo ohrabreni činjenicom da su međunarodni dužnosnici uvažili stavove opozicionih stranaka iz cijele BiH, te kao prioritet u izbornoj reformi definisali uvođenje elektronskog nadzora izbornog procesa. Drago nam je da je upravo zaštita integriteta izbora i procesa glasanja i prebrojavanja glasova tema današnjeg sastanka - kazali su.

U pogledu izmjena izbornog zakonodavstva u drugim aspektima ističu d aostaju pri svojim principima i stavovima, te su ponovili da su asimetrična rješenja kod izbora članova Predsjedništva BiH za njih neprihvatljiva i smatraju ih dodatnim korakom u ohrabrivanju separatizma.

- Naš cilj je potpuno onemogućenje i sankcioniranje separatizma i blokada institucija. Također, svako rješenje pri izboru delegata i definisanju nadležnosti domova naroda koje nije usklađeno sa presudama Evropskog suda za ljudska prava je neprihvatljivo i za nas ne može biti predmetom razmatranja.

Još jednom želimo jasno iskazati svoje protivljenje implementaciji najavljenih modela Čovićevog HNS-a koji su uvod u teritorijalni preustroj BiH i stvaranje trećeg entiteta. SDP BiH će nastaviti nepokolebljivo zagovarati principe građanskog ustroja i uspostave demokratskog izbornog modela sličnog izbornim modelima u državama članicama Evropske unije - poručili su iz SDP-a.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.