open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
SDP: Usvojeni set energetskih zakona ubrazava put BiH ka EU i bitan je za građane
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravlja sinoćnje usvajanje seta energetskih zakona u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, te se zahvaljuje svim zastupnicima koji su interes građana stavili na prvo mjesto, umjesto lične samopromocije i korištenja zastupničke govornice za najgoru vrstu populizma, saopćeno je iz SDP-a. 
07.07.2023. u 17:07
get url
text

VEZANI TEKST - Haotično u Parlamentu FBiH u sitne sate zbog pokušaja da se ipak imenuje Vukoja: Ovo je za hapsa...

- Poznato da je da je usvajanje prijedloga Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, prijedloga Zakona o električnoj energiji FBiH i prijedloga Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije jedan od prioriteta za ubrzanje bosanskohercegovačkog puta prema Evropskoj uniji.

Osim dijela koji je bitan za evropske integracije, nikako ne smijemo zaboraviti ni direktan interes građana, u kontekstu buduće energetske politike FBiH, naročito u vremenu energetske krize, ali i općeg trenda dekarbonizacije. O izglasanim zakonim su se već pozitivno oglasili i međunarodni partneri. Smatramo da usvajanje ovih zakona ima i širi strateški značaj približavanja EU i osiguravanja daljnje podrške na svim poljima.

VEZANI TEKST - Zastupnički dom FBiH usvojio set energetskih zakona, opozicija imala primjedbe na HDZ-ove amandmane

Ipak, ono što začuđuje jeste otpor SDA i njihovih satelita, čiji predstavnici su vodili prošli saziv Vlade Federacije BiH i koji su do jučer javno proklamovali usvajanje navedenih zakona.

Jučerašnja cjelodnevna predstava za javnost od strane zastupnika SDA i DF-a, samo je još jednom dokazala njihovu apsolutnu nemoć i jedino što im je preostalo jeste pokušaji opstrukcije rada Parlamenta.

Na kraju, SDP BiH žestoko osuđuje sve prijetnje silom upućene čelnicima Zastupničkog doma na kraju sinoćnje sjednice. Ovakav vid ophođenja prema najvišem zakonodavnom tijelu u FBiH nije ništa novo od strane SDA i DF, koji su jedino spremni na upotrebu sile, kao što su to pokušali uraditi i propalim pokušajem protesta krajem aprila, kada je došlo i do fizičkog napada na pojedine zastupnike prilikom izglasavanja nove Vlade Federacije BiH - navodi se u saopćenju SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.