open-navfaktor-logo
search
Dostavljen Špiriću
SDS predložio novi zakon o Ustavnom sudu BiH koji definiše prestanak mandata stranih sudija
Želimir Nešković, delegat (SDS) u Domu naroda Bosne i Hercegovine uputio je u proceduru zakon o Ustavnom sudu BiH kojim je definisan prestanak mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.
28.08.2023. u 16:59
get url
text

Dokument koji je dostavljen predsjedavajućem Doma naroda BiH, Nikoli Špiriću, definiše sastav, izbor, organizaciju, nadležnost, način odlučivanja i druga pitanja rada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Najaktuelnije je to da zakon predviđa da Ustavni sud ima devet sudija, od kojih su svi državljani BiH.

- Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bira šest sudija, a Narodna skupština RS-a troje sudija. Iz reda jednog konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine mogu se izabrati najviše troje sudija – piše u Prijedlogu zakona koji je Nešković preložio u Domu naroda, saopćio je SDS.

Također, što se tiče donošenja odluka predviđeno je Prijedlogom da Ustavni sud odlučuje većinom glasova svih sudija, koja uključuje najmanje glas jednog sudije iz reda svakog konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine i iz jednog entiteta, kada odlučuje u sporovima koji po Ustavu nastaju između dva entiteta, ili između BiH i jednog ili oba entiteta ili Brčko Distrikta i institucija BiH i entiteta, ili između institucija Bosne i Hercegovine, što obuhvata, ali nije ograničeno na pitanja:

A) Da li je odluka jednog entiteta da uspostavi specijalne paralelne odnose sa susjednom zemljom u skladu sa Ustavom, uključujući tu odredbe koje se odnose na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine,

B) Da li je neka odredba ustava ili zakona jednog od entiteta u skladu sa Ustavom.

- Кada je riječ o zamjeni sudija izabranih od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava predviđeno je Prijedlogom da Zastupnički dom Federacije BiH izabere dvojicu sudija, a Narodna skupština RS-a jednog sudiju koji će preuzeti funkciju od sadašnjih troje stranaca.

Sudije izabrane od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava ostaju na dužnosti sudije do okončanja procedure izbora sudije iz stava (1) ovog člana, a najduže šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona. Ustavni sud će nastaviti da radi bez sudija izabranih od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava ukoliko se postupak izbora novih sudija ne završi u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona – piše u Prijedlogu zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.