open-navfaktor-logo
search
Univerzitet u Sarajevu
Sebija Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu, njen pravni tim tvrdi da je otkaz nezakonit
Sebija Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, potvrdio je za N1 rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA), Rifat Škrijelj.
16.05.2023. u 14:00
get url
text

- Sebija Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu, sada predaje drugi profesor - kazao je Škrijelj za N1. On je pojasnio razloge otkaza Izetbegović.

- Sebija Izetbegović je imala ugovor o radu na Medicinskom fakultetu koji nikada nije dostavljen Univerzitetu u Sarajevu, ali smo ga i formalno poništili. S obzirom da je taj ugovor o radu neodrživ nakon svih akata koje smo donijeli, odnosno odluka koje smo donijeli na Senatu i Univerzitetu. Epilog odluka koje su se u proteklim mjesecima donijelo. Ne može biti neko na profesorskom mjestu, kome je oduzeta profesura stavljanjem van snage odluke - kazao je Škrijelj.

Esad Oruč, član advokatskog tima Sebije Izetbegović za N1 je objasnio da niti Izetbegović niti njen advokatski tim nisu dobili rješenje o njenom otkazu na Medicinskom fakultetu i da je ono, kako tvrdi Oruč, nezakonito.

Oruč je detaljno za obrazložio zbog čega misli da je odluka o otkazu Izetbegović nezakonita.

- Ovo je drugi, treći put da se krši ranija mjera suda i rektor Rifat Škrijelj je prekršio odluku suda na jedan preduhitren način. Podsjećam, prema privremenoj mjeri koju je donio sud ne može se može odlučivati o akademskim zvanjima i radno-pravnom statusu Izetbegović sve do narednog ročišta koje je zakazano za šesti juni. Tada će sud donijeti novu odluku kada budu prezentirati dokazi - pojasnio je Oruč.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.