open-navfaktor-logo
search
Situacija u FBiH
Sedmodnevni prosjek: Kanton Sarajevo ubjedljivo prednjači po broju zaraženih, USK na začelju liste
Kanton Sarajevo u proteklim sedmicama bilježi nagli rast broja zaraženih koronavirusom i ubjedljivo prednjači u odnosu na preostalih devet. Najmanji rast zaraženih trenutno ima Unsko-sanski kanton.
17.03.2021. u 19:19
get url
text

Zbog sve većeg broja inficiranjih koronavirusom KS je protekli vikend uveo lockdown, a kantonalne vlasti su najavile mogućnost ponavljanja te mjere ukoliko se situacija ne stabilizuje, tačnije ukoliko ne bude došlo do pada broja zaraženih. Kantonalna vlast u Sarajevu insistira da se takva mjera uvede, odnosno da se pooštre sve mjere i na nivou entiteta Federacija, pa i na nivou cijele države.

Ako uzmemo kao primjer proteklih sedam dana, tačnije podatke zaključno sa 16. martom, statistika Zavoda za javno zdravtsvo FBiH govori da je sedmodnevna incidenca 261,68 na 100.000 stanovnika na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, a u Kantonu Sarajevo čak 734,61. Dakle, prosjek pozitivno testiranih tom periodu ukazuje da je KS i dalje najveće žarište.

Nakon KS slijedi Hercegovačko-neretvanski kanton sa sedmodnevnim prosjekom od 400,98 zaraženih. Na nivou Bosansko-podrinjskog kantona sedmodnevna incidenca je 364,57, potom Zapadno-hercegovački kanton sa 246,29, Tuzlanski kanton sa 147,44, Srednjobosanski kanton sa 93,65, Kanton 10 ili Livanjski kanton sa 92,5, Zeničko-dobojski sa 84,85, Podrinjski kanton sa 84,65 i Unsko-sanski ima sedmodnevnu incidencu od 61,22.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Federaciji BiH u protekla 24 sata (podaci do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 3.969 uzoraka, od kojih je 1.216 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH. U cijeloj BiH prema današnjim podacima u protekla 24 sata bilo je 1.726 zaraženih koronavirusom. 

Nakon laboratorijskih analiza 1.952 uzoraka, u Kantonu Sarajevo su proteklog dana evidentirana čak 824 nova slučaja Covid-infekcije. Od ovog broja, 501 novozaražena osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama. U KS, na kojem je trenutno i najveći fokus zbog najviše zaraženih po danu, trenutno je hospitalizirano 695 osoba sa oboljenjem COVID-19. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nalazi se 534 pacijenta, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 161 pacijenat. Pomoć respiratora koristi 28 osoba, posljednji su saopćeni rezultati. 

VEZANI TEKST - I na otvorenom i u zatvorenom: U BPK okupljanja ograničena na 15 osoba

Tuzlanski kanton, poređenja radi, kao kanton sa najviše stanovnika, u posljednja 24 sata imao je 121 novi slučaj zaraze koronavirusom.

U međuvremenu većina kantona je postrožila epidemiološke mjere, a u skladu sa svojim potrebama i u skladu sa epidemiološkom situacijom. Tako je danas Bosanskopodrinjski kanton okupljanje na otvorenom i u zatvorenom prostoru ograničio na 15 osoba.

Situaciju su ozbiljno shvatili i u Zeničko-dobojskom kantonu te je Vlada na vanrednoj sjednici dala upute nadležnim zavodima, zdravstvenim ustanovama i drugim službama. Stroge naredbe dobili su ugostitelji i drugi privatnici. Inspekcijama je naložene da pooštre nadzor nad provođenjem mjera.

Ugostiteljski objekti dužni su da zaduže osobu koja će osigurati provođenje ovih mjera, a za provođenje naredbe odgovorno je pravno lice, kao i odgovorna osoba u pravnom licu, te fizičko lice registrovano za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

VEZANI TEKST - Vlada ZDK: Nove naredbe za policiju, inspekciju, ugostiteljske objekte...

Ugostiteljskim objektima je naređeno da stolove u objektu rasporede na način da se broj raspoloživih stolica za goste odredi tako da za svaku stolicu pripada minimalno dva kvadratna metra površine prostora namijenjenog za prijem gostiju objekta. Obaveza ugostiteljskih objekata je da na vidnom mjestu u objektu istaknu informaciju koja sadrži podatke o površini dijela objekta namijenjenog za smještaj gostiju, te broj raspoloživih stolica za goste objekta. 

Na svu sreću, epidemiološka situacija, uprkos povećanju broja zaraženih u USK, još uvijek je pod kontrolom, a Kantonalna bolnica i dalje raspolaže slobodnim kapacitetima za najteže slučajeve. U toku je vakcinacija medicinskog i nemedicinskog kadra sa 500 doza AstraZeneka, dobivenih donacijom iz Srbije - izjavila je danas ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

Prve vakcine, osigurane putem donacija, dobili su oni koji nisu preboljeli koronavirus, a rade direktno sa Covid-pacijentima odnosno na Covid-odjelima, u HES-ovima i hitnoj službi, pojasnila je Ćemalović. 

Unsko-sanski kanton je, ako uzmemo u obzir trenutne podatke o sedmodnevnoj incidenci sa početka teksta, najbolji u borbi protiv koronavirusa u ovom trećem valu.

Prema nezvaničnim informacijama, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva navodno razmatra mogućnost preporuke za skraćivanje radnog vremena ugostiteljskim objektima do 20 sati.  

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je preporuke za skijališta u kontekstu COVID-19 koje možete naći ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.