open-navfaktor-logo
search
Duševna bol
Šemsudin Mehmedović od BiH traži odštetu u iznosu od 30.000 KM
Nakon što je tužio Bosnu i Hercegovinu zbog duševne boli izazvane hapšenjem i istragom protiv njega za ratne zločine počinjene u Tešnju, Šemsudin Mehmedović, zastupnik Parlamentarne skupštine BiH, u završnoj riječi je zatražio naknadu nematerijalne štete u iznosu od 30.000 konvertibilnih maraka (KM).
14.07.2021. u 13:21
get url
text

U obrazloženju zahtjeva pravne zastupnice Ajle Vile, u koji je Birn imao uvid nakon što je u pisanom obliku predan Sudu BiH, navodi se da je Mehmedović dokazao kako je prva saznanja o provođenju istrage stekao iz medija i da nikad nije bio formalno upoznat, te da je takvo postupanje dovelo do "dugogodišnje harange intezivno ispraćene medijskim napisima".

- Tužilac je dokazao da je cilj ove dugogodišnje "harange" provođene od organa tužene bilo plasiranje slike tužioca kao teškog kriminalca povezujući ga sa svirepim zločinima kao što je ratni zločin, a sve kako bi se srušila njegova dotadašnja slika u javnosti, kao uspješnog i uglednog političara, te porodičnog čovjeka - navodi se u zahtjevu.

Kao jedan od razloga za tužbu i traženje naknade nematerijalne štete navodi se i dugotrajnost istrage, obustavljene 2018. godine. Sve navedeno je dovelo do narušavanja ugleda i časti tužioca kako u javnosti, tako i "slike o samom sebi", a što je dovelo do povlačenja u sebe, te stanja anksioznosti i depresije, navedeno je u obrazloženju, u kom se podsjeća na nalaz vještakinje koja potvrđuje da mu je proces istrage prouzrokovao duševnu bol.

Mehmedović je 19. jula 2013. godine bio pozvan da dođe u Tužilaštvo radi davanja iskaza u predmetu protiv tadašnjeg direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kada su se, u trenutku spremanja i polaska na saslušanje, pojavila "tri maskirana lica" s teškim oružjem, a što je izazvalo veliku traumu kod tužioca, navodi se.

- Tako da nakon njihova upada jednostavno se osjećao bespomoćnim jer nije znao o čemu se radi, zapravo smatrao je da se radi o nekom razbojništvu, pljački ili slično - stoji u tužbenom zahtjevu.

Tužilac smatra, kako piše u zahtjevu, da je dokazao u ovom slučaju da službenici SIPA-e nisu imali opravdan osnov za takvo nasilno privođenje jer se on već spremao i krenuo na davanje iskaza kao svjedok.

Fahreta Delić iz Pravobranilaštva BiH je u obraćanju predložila da Sud odbije prijedlog Memhedovića uz odobravanje naknade za vođenje sudskog postupka po svakom ročištu.

Sud će u zakonom predviđenom roku donijeti odluku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.