open-navfaktor-logo
search
Upitan kvalitet
Senzori registrirani u BiH ne pokazuje prave vrijednosti šećera u krvi
Oboljeli od dijabetesa tip jedan u Kantonu Sarajevo napokon mogu odahnuti jer će svi oni sa dijagnozom ove bolesti ubuduće imati pravo na besplatne senzore za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi.
21.03.2023. u 18:56
get url
text

Odluka je to Ministarstva zdravstva KS čiji je ministar Haris Vranić dao smjernice Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS, a čiji je Upravni odbor jučer usvojio izmjene Uredbe o ortopedskim pomagalima kojom će se dobna granica potpuno ukinuti te će pravo na senzore imati svi oboljeli od dijabetesa tip jedan u KS.

U Udruženju oboljelih od dijabetesa tip jedan ističu kako su se godinama borili za ovaj cilj.

Naime, u Kantonu Sarajevo pravo na besplatni mjerač šećera u krvi do jučer su imale samo osobe do 18 godina života, trudnice i redovni studenti do navršenih 26 godina, kao da bolest sa tim uzrastom nestaje i ne prati osobu do kraja njenog života.

Prema riječima Adnana Beganovića, člana Upravnog odbora Udruženja, "cijena jednog senzora iznosi 65 eura (130 KM) i traje 14 dana". To znači da su do jučer svi oni do 18 godina života refundaciju troškova za kupljeni mjerač mogli izvršiti preko ZZOKS, dok su ostali bili primorani sami kupovati.

Mjerenje nivoa šećera u krvi do sada su mnogi, nakon 18. godine života, a u nedostatku finansijskih sredstava, vršili putem trakica. To u intenzivnoj inzulinskoj terapiji iziskuje od 10 do 15 uboda dnevno, što iznosi oko 5.000 uboda godišnje.

Ako se uzme u obzir da od dijabetesa tip jedan sve češće obolijevaju i djeca, nije teško zamisliti kakvu bol im je pričinjavalo svakodnevno bockanje u prstić kako bi se izmjerio šećer u krvi.

Međutim, u KS problem su i dostupni senzori, odnosno njihov kvalitet.

- BiH zaobilaze najkvalitetniji proizvođači senzora. Razlog je što nisu registrirani u našoj zemlji. Mi smo pokušavali stupiti u kontakt sa tim kompanijama, ali nisu zainteresirani. Našim pacijentima dostupni su senzori lošijeg kvaliteta. Zato veliki broj oboljelih kupuje ih vani, a onda im se (onima kojima je to odobreno) refundiraju troškovi - rekao je Beganović Faktoru u razgovoru početkom ovog mjeseca.

VEZANI TEKST - Život dijabetičara u KS: Nemaju svi pravo na senzore, u vrtićima djeci nema ko dati inzulin

U Udruženju sada dodaju "kako razlog njihove nezainteresovanosti za bh. tržište može biti i to što pitanje prava na senzore nije bilo riješeno do kraja za sve oboljele, pa im se to nije isplatilo".

- Nadamo se da će ova najnovija odluka biti vjetar u leđa tim kompanijama da dođu u BiH jer sad imaju pokriće da nadležna institucija snosi troškove. Što se tiče dostupnih senzora, Udruženje se i za njih izborilo jer tad nismo znali da će se pokazati lošim. Tek kad je krenula njihova primjena, saznali smo da nisu kvalitetni - navodi Beganović.

Dodaje da senzor koji je registriran u BiH ne pokazuje prave vrijednosti šećera u krvi.

- To može ugroziti zdravlje oboljele osobe jer ako mjerač konstantno pokazuje da je nivo glukoze osam, a stvarni je 17, onda ste vi u životnoj opasnosti. Zato je od velike važnosti da naši oboljeli imaju kvalitetne senzore. Mi ćemo ponovo kao Udruženje poslati mail proizvođačima senzora i upoznati ih sa najnovijom situacijom. To je ono što možemo uraditi, nadležne institucije (federalna ili kantonalna vlada) to ne mogu uraditi jer onda se mogu dovesti u vezu da pogoduju nekom proizvođaču, što je zakonom zabranjeno – kazao je Beganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.