open-navfaktor-logo
search
Reforme i procesi
Sesija "Kruga 99": Društvo u Crnoj Gori svoju stvarnost i budućnosti vidi mjerilima prošlosti
U slučaju Crne Gore imamo očigledno da društvo svoju stvarnost i svoju budućnost vidi mjerilima i idejama prošlosti, i to se desilo u Crnoj Gori kao većinska politička odluka na izborima 30. avgusta 2020. godine, rekao je prof.dr. Živko Andijašević uoči redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" organizirane u online formatu u nedjelju.
26.09.2021. u 12:24
get url
text

O temi "Građansko političko uređenje i stabilnost Bosne i Hercegovine i Crne Gore" govorili su Andrijašević, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore iz Podgorice, i prof.dr. Enver Halilović, nekadašnji rektor Univerziteta u Tuzli.

Andrijašević je na konferenciji za novinare istakao da mu se kao istoričaru dešava da u stvarnosti prepoznaje ono čime se bavio u prošlosti, za šta vjeruje da se dešava mnogim istoričarima.

- To istoričara plaši, ali i podstiče da traži uzroke tome, uroke tog vraćanja prošosti ili vraćanja društva u prošlost - rekao je Andrijašević i dodao da veći dio crnogorskog društva vidi Crnu Goru na način na koji je vidio neko koje živio u 19. ili početkom 20. vijeka.

Istakao je da sada postoji negacija modernizacijskog procesa koji je postojao u 20. vijeku.

- Sad vidimo negaciju tog modernizacijskog procesa i pitamo se otkud snaga toj političkoj grupaciji i tom dijelu društva koje tu grupaciju podržava da potre ono što je višedecenijski modernizacijski napor Crne Gore - kazao je on i dodao da svjedoče negaciji i potiranju sistema vrijednosti koje su, barem se činilo, u Crnoj Gori postojane i imale izgleda da budu trajne.

Prema njegovim riječima, desilo se ono što na Balkanu nije bilo rijetko da se dešava u nekim drugim vremenima, da jedna formalno nepolitička institucija kakva bi trebalo da bude crkva, postane vodeća institucija savremene Crne Gore.

Dodao je da nema jasnog odgovora kako promijeniti sadašnje stanje stvari.

- Ušli smo u proces, ne samo političke nego idejne društvene prekompozicije i sada tražimo, kao društvo, model na koji način odgovoriti onome što je crnogorska stvarnost - rekao je on i dodao da vjeruje da će dio građanske Crne dati svoj odgovor na to, a koliko će on biti djelotvoran, to je drugo pitanje.

Prema njegovim riječima, kao istoričaru, interesantno mu je da pokuša dati odgovor na pitanje zašto, zbog kojih razloga se desilo to što se desilo u Crnoj Gori i gdje stanuje ogromna količina destrukcije i otpora nečemu što su savremene evropske vrijednosti.

Enver Halilović rekao je da je u Bosni i Hercegovini dramatična društvena stvarnost, da je dejtonsko uređenje koje je promijenilo prethodno građansko uređenje svakodnevno na ispitu i stavlja u težak položaj sve građane BiH.

- Dejton je uspostavio mir, ali i permanentnu kriznu političku situaciju, makar u praksi - rekao je on.

On smatra da je kriza etnonacionalističkog uređenja kulminirala, da su građani u strahu.

- Sada je vrijeme promjena konfliktno etnonacionalnog političkog u jedno harmonično građansko uređenje kakvo baštini većina zemalja u svijetu. Međutim, za jedno građansko ustrojstvo u BiH postoji jak otpor - rekao je on.

On je naglasio da multietničnost nije razlog sukoba, već činjenica cijelog svijeta.

- Rješenje je u uspostavljanju novog, drugačijeg građanskog političkog ustrojstva u BiH koje će konfliktnost promijeniti u harmoničan, jednako pravan, jednako statuiran, jednako društveno prihvatljiv status za sve građane u BiH - kazao je on.

Podsjetio je na situaciju da se na jednoj strani slave kao heroji presuđeni ratni zločinci, a s druge strane, hrvatske strane, negiraju se udruženi zločinački poduhvati.

- To podstiče i proizvodi strah i nesigurnost građana da je to opravdanje i stvaranje političkog prostora za ponavljanje iste situacije u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti - kazao je on.

Dodao je da dramatično stanje u BiH zahtijeva promišljanje novog koncepta uređenja BiH u kojem BiH postaje središte širenja mira regionalne i evropske integracije, a u protivnom može postati središnja tačka dezintegracije.

- U ovoj situaciji posebno je potrebno naglasiti potrebu uspostave građanskog političkog ustrojstva u BiH koje ni u kom slučaju ne isključuje etničko političko zastupanje naroda u BiH - istakao je on.

Adil Kulenović, predsjednik "Kruga 99", rekao je da je osnovni motiv sesije veoma osjetljiv trenutak za očuvanje mira na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH, Crnoj Gori i Kosovu. On je naveo da se čini da bi Crna Gora mogla izgubiti ono što bi BiH tek trebala imati, a to je građansko sekularno uređenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.