open-navfaktor-logo
search
Žrtve šokirane
Šeta se po Višegradu: Osuđeni silovatelj iz "Viline vlasi" na jednogodišnjem uvjetnom otpustu
Željko Lelek, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine početkom 2009. osudio na 16 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom ljeta 1992. na području Višegrada, pušten je sa izdržavanja kazne na uvjetni otpust, potvrđeno je iz Državnog suda.
29.07.2021. u 11:27
get url
text

Iz Suda BiH su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je osuđeni Željko Lelek 5. maja 2021. uvjetno pušten na osnovu rješenja Ministarstva pravde BiH od 30. aprila 2021. i da mu otpust traje godinu dana, odnosno do 5. maja 2022. godine.

Iz Ministarstva pravde nisu željeli BIRN-u BiH dostaviti rješenje kojim je Lelek uvjetno otpušten sa izdržavanja kazne, niti kraći sadržaj na osnovu kojeg bi se vidjelo zbog čega otpust traje godinu, navodeći stav da rješenje i njegov sadržaj ne predstavljaju javne podatke.

Leleka je Sud BiH osudio zbog učešća u širokom sistematičnom napadu na području Višegrada usmjerenom protiv civilnog bošnjačkog stanovništva te što je, kao pripadnik rezervnog sastava policije, u junu 1992. godine s više naoružanih pripadnika vojske i policije učestvovao u odvođenju Hasana Ahmetspahića i Naila Osmanbegovića iz mjesta Crnča, maltretiranju civila u ovom mjestu te prinudnom preseljenju žena i djece iz Višegrada.

U istoj presudi je proglašen krivim da je u hotelu "Vilina vlas" učestvovao u silovanju zaštićene svjedokinje, pri čemu joj je psovao i vrijeđao je na nacionalnoj osnovi, dok je svjedokinju "C" u njenoj kući prisilio na seksualno nasilje, pri čemu ju je tukao i psovao joj.

Proglašen je krivim i da je u maju 1992. učestvovao u zatočenju većeg broja civila koji su dovedeni u Stanicu policije u Višegradu, dok je oslobođen optužbe da je učestvovao u silovanju dvije žene u "Vilinoj vlasi", kao i da je učestvovao u ubistvu četverice starijih civila na obali Drine u mjestu Sase.

Predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata" Bakira Hasečić kaže da je u protekla dva mjeseca Leleka često viđala u Višegradu na više lokacija i kako slobodno šeta, što smatra "katastrofalnim za žrtve".

- Jako je ružno se sresti sa osuđenim ratnim zločincem koji ima prava da koristi pogodnosti. Žrtve ne znaju trenutno da li on uopšte služi kaznu zatvora ili izlazi na vikende. Ako je neko osuđen na toliku kaznu, mislim da ne bi trebao imati mogućnosti da koristi ta prava - kazala je Hasečić.

Optužnica protiv Željka Leleka je bila prva koja se odnosila na silovanja žena u Višegradu tokom rata. Prvostepenom presudom je bio osuđen na 13 godina, ali mu je Apelaciono vijeće povećalo kaznu i osudilo ga na 16 godina zatvora.

Lelek se u pritvoru nalazi od 5. maja 2006., kada je uhapšen, a na izdržavanju kazne je trebao biti do istog datuma 2022. godine, do kada mu traje uvjetni otpust.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.