open-navfaktor-logo
search
Protestni skup u Tuzli
Sin i brat Amre Kahrimanović traže ostavke: Ako naše molbe ne čuju, na ulicama će imati desetine hiljada ljudi
U Tuzli je danas održano mirno okupljanje građana zbog brutalno ubijene Amre Kahrimanović.
11.02.2024. u 14:11
get url
text

Nekoliko hiljada građana okupilo se ispred kafića "Sydney", koji se nalazu u Tržnom centru Sjenjak na Brčanskoj Malti, gdje se u srijedu uvečer desilo ubistvo, a onda su krenuli prema zgradi MUP-a Tuzlanskog kantona.

Kad bi Amra ovo samo mogla vidjeti...

Poruka sa današnjeg okupljanja je da odgovorni za ubistvo Amre Kahrimanović, moraju biti što prije sankcionisani.

Zatražena je i smjena ministra unutrašnjih poslova TK te direktora policije.

Nedžad Kahrimanović, brat ubijene Amre Kahrimanović, zahvalio se svima koji su došli da podrže mirni hod.

VEZANI TEKST - Hiljade građana na ulicama Tuzle: Protestna šetnja za svirepo ubijenu Amru Kahrimanović

Kazao je da je 11. februar, trebao biti dan radosti, sreće i veselja, jer je danas Amrin rođendan. Umjesto toga danas je Dan žalosti u Tuzli.

- Ne mogu izraziti zahvalnost svim ljudima koji su došli, medijima. Kad bi Amra ovo samo mogla vidjeti... Mi ćemo istrajati u našim molbama i sigurno ćemo smijeniti ministra unutrašnjih poslova TK koji nije imao empatije ni da izrazi saučešće porodici, ali i direktora policije Tuzlanskog kantona i svih u lancu ispod njih koji su odgovorni. Oni moraju da imaju moral, kao što smo mi imali dostojanstvo prva dva dana da ne plačemo. Ali ja sam se slomio jutros - kazao je u emotivnom govoru Kahrimanović.

Naglasio je kako je krajnje vrijeme da u BiH krene ljudska odgovornost.

- Istrajat ćemo u onome što tražimo, a ako se naše molbe ne čuju, poručujem im da će sigurno na ulicama imati desetine hiljada ljudi. Dajemo im sedam dana da daju ostavke - dodao je Kahrimanović.

Rekao je da njegova sestra nije ubijena, nego brutalno likvidirana.

- Mi nemamo nikakve zvanične informacije, nijedan nam se inspektor još nije obratio. Mi ne znamo gdje su njeni lični dokumenti, gdje je njen mobitel. Znate li da mene i mog sestrića niko nije obavijestio da je obdukcija završena, nego smo iz nekih privatnih izvora to saznali. Niko nas iz Tužilaštva nije obavijestio. Nemamo ključeve njenog automobila. Moramo ih dostojanstveno, mirno smijeniti, oni se boje tišine. Znaju da urlikanje će proći za tri dana, dostojanstvo, ljepota i masa njih plaši. U moju sestru je ispaljeno 17 metaka. Direktor policije, koji je vrhovni komandant tog ministarstva, ne može sa sigurnošću da kaže koliko je - istakao je Kahrimanović.

Kaže da je dobio informaciju da su jučer pozvali sve ljude sa godišnjeg odmora i koji su na bolovanju da vrate pištolje.

- U tišini, fino, nema objašnjenja, floskula, njihovih primitivnih floskula koja vrte, pravila službe, ovoga, onoga. Je li imala moja sestra šansu, je li imala ikakvu mogućnost da preživi. Direktor policije svakih sedam dana pije kafu u kafeu "Nujork", koji je 30 ili 50 metara od MUP-a. Znamo se, nije izrazio saučešće, toliko o njihovoj empatiji i njegovom moralu. I ministar policije, koji je nedostupan za medije, koji novinarima daje unaprijed pitanja koja će mu postaviti - rekao je Kahrimanović.

Premijer Halilagić može da kaže...

Potom se referirao na premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića.

Halilagić, najmoćniji čovjek TK, poziva nekoga, a on je, kaže Kahrimanović, taj koji može da kaže:"gospodine ministre, doviđenja, prijatno".

- A onda dalje izjavljuje, ipak u ovom teškom trenutku, brza reakcija i pronalazak i stavljanje ubice pod kontrolu pokazuje da je riječ o incidentu. Vjerujete li da je to izjavio. Incidentu, pojedincu, te da je policijska struktura u našem kantonu sastavljena od časnih, čestitih i požrtvovanih ljudi, te da ne oklijevaju da rizikuju svoje živote da bi zaštitili građane, čak i od svog kolege. Možete li zamisliti najmoćnijeg čovjeka u kantonu da to izjavi - rekao je Kahrimanović.

Prisutnima se obratio i sin ubijene Amre Kahrimanović, Damir Hodžić.

- Šta dodati na ovo izlaganje mog daidže, brata moje mame. Ja bih samo još jednom svima da se zahvalim na podršci, riječima utjehe, beskrajno nam znači. Mi ovo ne možemo bez vas, naših komšija, sugrađana, Bosanaca i Hercegovaca. Mi ovo ne možemo sami bez vas medija, vi trebate svi da nam pomognete, da se naš glas čuje. Oni moraju da snose odgovornost. Zna se ko je glavni počinilac, ali on nije sam. Policajac ubica nije sam u ovome. Svi moraju odgovarati - kazao je Damir Hodžić, sin ubijene Amre Kahrimanović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.