open-navfaktor-logo
search
Ministar obrta
Sindikalisti o Mijatovićevom "sabiranju" minimalne plaće: Obećanje nije ispunjeno
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, koji se najmanje miješa u svoj posao, održao je monolog na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kada je upitan zašto radnici od 1. januara, kako je najavljivao i obećavao, nemaju minimalnu plaću 1.000 KM.
14.01.2024. u 17:01
get url
text

On zapravo ne zna koliko iznosi minimalna plaća prema odluci Vlade FBiH čiji je dopremijer, a koja je donesena bez održanog sastanka Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije čime se prekršio Zakon o radu FBiH.

Minimalna plaća iznosi 619 KM i za 23 KM je viša od prošlogodišnje koja je bila 596 KM.

VEZANI TEKST - Okršaj Mešalića i Mijatovića zbog obećanja o 1.000 KM minimalne plaće: Ko je miš, ko je brutalno slagao?

- Minimalna plaća koja je određena, čini mi se 614 KM, plus topli obrok, plus prijevoz, plus pomoć koja je odobrena od Vlade FBiH, bez poreznog opterećenja, dolazi do mnogo većeg iznosa nego što je tih 1.000 KM - rekao je, između ostalog, Mijatović.

Pomoć koju je Vlada FBiH predložila poslodavcima da isplate radnicima (2.520 KM) nije obavezujuća. Zapravo, obavezujuća je po svemu sudeći samo za uposlenike u javnom sektoru kojima je krajem 2023. godine isplaćeno po 1.260 KM.

- Vlada FBiH nije ispunila dato obećanje i to je jedna od dvije za radnike jedino bitne istine. Žalosno je da Savez samostalnih sindikata BiH na čelu sa Selvedinom Šatorovićem koji je ovaj iznos (minimalna plaća 1.000 KM) zagovarao već dvije godine i koji je prevaren ovim potezom vlade, sada šuti. To pokazuje drugu istinu, Sindikat je u službi vlasti.

Dalje, u javnosti se čulo da je Vlada FBiH donijela odluku o najnižoj plaći za 2024. godinu u saradnji sa Ekonomsko-socijalnim vijećem FBiH, koje već godinu dana ne postoji ni formalno, a kamoli stvarno. Zašto? Zato što delegacija Sindikata u ESV-u je ona koju je sebi birala prethodna vlast, a ova trenutna bi najradije neke druge sindikate, ali oni nažalost nemaju legitimitet jer nemaju brojnost - govori Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.

Osvrnula se na pomoći poslodavaca radnicima koju je preporučila Federalna vlada.

- Ta takozvana pomoć Vlade FBiH koja nije obavezujuća, "dovoljna je da smiri" jedino dio radničke klase kojeg se sve vlade boje u slučaju eventualne pobune, a to je javni sektor. Nimalo čudno da je upravo u ovom sektoru u toku potpisivanje novih kolektivnih ugovora sa povećanim satnicama. Oni koji su ponovo izdani su radnici u realnom sektoru. Oni su ponovo prepušteni sebi i volji svojih poslodavaca - govori Beširović.

Zatražili smo i komentar Selvedina Šatorovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, na Mijatovićevo pojašnjavanje minimalne plaće.

- Kada je riječ o minimalnoj plaći, ono što je činjenica jeste to da je u ovom trenutku ona za 281 KM viša u RS-u u odnosu na FBiH. To je posljedica dvije stvari. Prva je metodologija za izračun minimalne plaće koju je usvojila prethodna vlada. Druga stvar je neusvajanje zakona o minimalnoj plaći. Jednom zauvijek treba postati jasna razlika između minimalne plaće i minimalnih primanja.

Naknada za topli obrok, prijevoz i regres, nemaju karakter plaće i ne mogu se koristiti kao argument u izračunu minimalne plaće. Bilo kakva pomoć koju je predložila Vlada ili bilo koji drugi organ također nije plaća i ne može se računati u minimalnu plaću, posebno i dodatno zbog toga što nije obavezujuća za poslodavce - navodi Šatorović i poručuje:

- Briga za poslodavce u FBiH nas je dovela do ove situacije u kojoj rijetko ko od nadležnih, ekonomskih analitičara i savjetnika vodi brigu o tome kako je radnicima i njihovim porodicama.

Razgovarali smo i sa federalnim zastupnikom Almedinom Aliefendićem.

- Vojin Mijatović je posebno interesantan jer vrijeđa inteligenciju zastupnika i generalno svih građana. To je čovjek koji je, imam osjećaj, poslat tu da izaziva kontrolisani haos sa svojim izjavama, najavama, koje nikada nisu realizirane. I sve što Vojin Mijatović do sada je pokušavao da uradi, sve je bilo suprotno.

To je čovjek koji je na početku formiranja ove koalicije htio biti federalni ministar unutrašnjih poslova i mi smo to osujetili. Dokazali smo da nije ispravno i onda je alternativno rješenje ministarstvo obrta u kojem do sada ništa nije uradio. Mijatović za osam mjeseci nije nijedan propis promijenio niti unaprijedio rad ministarstva. Građani su ga prepoznali kao jednog bahatog ministra - rekao je Aliefendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.