open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Sindikat KCUS-a: Mi ne idemo u štrajk, a radit ćemo samo poslove za koje smo registrovani
Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) oglasio se saopćenjem za javnost u kojem ističu da KCUS ne učestvuje ni u kakvom štrajku. 
06.09.2023. u 17:22
get url
text

U saopćenju, radi istinitog informisanja javnosti, navode kako je KCUS federalna ustanova zdravstvene zaštite, koja poštuje Zakonom predviđene uslove za štrajk.

- KCUS je federalna ustanova koja ima suosnivačke kantone. Nadređeni KCUS-u i ostalim federalnim ustanovama zdravstvene zaštite je federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac.

- U skladu s navedenim KCUS neće učestvovati ni u kakvom štrajku, ali Sindikat KCUS podržava zahtjeve za poboljšanje uslova rada radnika u zdravstvu - navode u saopćenju.

Dodaju kako je "ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić trebao da sinoć pročita i obavijesti javnost o svojim plaćama koje je naplaćivao kao hirurg u KCUS-u za nerad".

- Ministar Vranić je u periodu od 2010. - 2017.godine radio godišnje 0 operacija, odnosno niti jednog pacijenta, a maksimalno 2017.godine kada je operisao četiri pacijenta. Za taj nerad naplaćivao je ogromne plaće.

Radi informisanja javnosti iznosi plaća  koje je Ministar Haris Vranić objavio, Sindikat KCUS želi da pojasni da se radi o prosječno isplaćenoj plaći po kategorijama poslova koja se sastoji od osnovne plate, svih dodataka na platu kao i ostale prateće naknade (dežurstva, noćni rad, prekovremeni rad, rad u pripravnosti, rad po pozivu ...).

Najbitnije je istaći da KCUS isplaćuje plaće po trenutno važećem Kolektivnom ugovoru, koji važi do aprila 2024.godine. Poštujući navedeni Kolektivni ugovor koji je na snazi KCUS neće stupiti u štrajk - još jednom ističu u saopćenju.

Dalje navode kako je "zanimljivo da se ministar Vranić najviše bavi federalnom ustanovom KCUS, a najmanje kantonalnim ustanovama za koje je on direktno nadležan i čiji direktori su potpisali da se kreće u štrajk". 

- U svojoj prezentaciji o plaćama uposlenika naveo je da su plaće nekih uposlenika sekundarnog nivoa veće od plata uposlenika tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Istina je da je u Kantonu Sarajevo gotovo uništeno javno zdravstvo primarnog i sekundarnog nivoa. Naime, veliki broj uposlenih ljekara i ostalog osoblja iz javnih ustanova Opća bolnica, JU Dom zdravlja KS i razni Zavodi za zaštitu zdravlja u KS rade privatno.

Uposlenici koji rade privatno primaju visoke plaće u javnim ustanovama, ali se štede i ne pregledaju dovoljan broj pacijenata, pa time prave i vještačke liste čekanja. Takve vještačke liste čekanja rezultat su neselektivnog i nekontroliranog upućivanja bolesnika iz primarnog i sekundarnog nivoa.

Zbog navedenog tražimo od ministra Vranića da iznese u javnost:

-         Koliko je novca uplatio privatnicima i kojim za vještački napravljene liste čekanja?

-        Ko je kontrolisao opravdanost upućivanja ogromnog broja bolesnika na CT ili MRI?

-        Ko će odgovarati za velike doze zračenja koje su neizbježne kod CT pretraga, a ispostavi se da nije bilo potrebno?

-         Zašto hitna pomoć sve bolesnike vozi u KCUS, a zaobilazi Opću bolnicu?

KUM KCUS-a u toku 24 sata zbrine od 130 do 150 bolesnika,već godinama, od čega 70% njih i nisu trebali biti dovezeni u Klinički centar.

Umjesto čitanja plata uposlenih u zdravstvu  ministar Haris Vranić je trebao da radi svoj posao, da omogući reformu zdravstvenog sistema, da primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite funkcionira kako treba, a ne da on otvara privatne ambulante i klinike i da uplaćuje milione privatnicima. Ta sredstva trebala su biti isplaćena javnom zdravstvenom sistemu i biti uložena u obnavljanje kadra, prostora i opreme - navode iz Sindikata KCUS-a.

Navode i kako "moraju naglasiti da privatnici nemaju ista zakonska pravila i procedure kao oni, da ne moraju konkursom zapošljavati medicinski kadar i ne moraju raspisivati tendere za javne nabavke kao što je to obaveza Kliničkog centra".

- Cijene usluga formiraju po svojoj volji, dok javne ustanove imaju "prastare" tarifnike usluga i ne daju nam mogućnost da ih izmjenimo. Ovim možemo zaključiti da se od ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića ide na pogodovanje privatnicima, pri čemu se uništava javno zdravstvo KS. Na kraju napominjemo da toku štrajka zdravstvenih radnika KS, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu će raditi samo poslove za koje je registrovan - zaključuje se u saopćenju Sindikata KCUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.