open-navfaktor-logo
search
Ispravljanje nepravde
Sindikat pisao delegatima u Parlamentu FBiH: Usvojite izmjene zakona o PIO-u u Domu naroda
Savez samostalnih sindikata BiH uputilo otvoreno pismo delegatima Doma naroda u Parlamentu FBiH pozivajući ih da na sjednici zakazanoj za 30. septembar usvoje izmjene Zakona o PIO koje su pokrenuli parlamentarci i time pomognu da se prema boračkoj populaciji ispravi nepravda.
AUTOR: Denis Zeba
20.09.2021. u 08:43
get url
text

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti.

- Izuzetno cijenimo činjenicu da su u prethodnom periodu komisije pri Zastupničkom domu i Domu naroda Paralamenta FBiH, uprkos protivljenju Vlade FBiH, donosili određene zaključke koji su bili u interesu radnika. To nam je pokazalo da je zakonodavna vlast konačno spremna na djelu pokazati da ima sluha za rješavanje problema koji se odnose na radnike i njihove porodice. Time je vraćeno povjerenje građana Federacije BiH u Parlament FBiH i nadamo se da ćete nastaviti raditi u interesu radnika i radničkih prava, za razliku od Vlade FBiH koja nažalost i dalje na svaki mogući način pokušava urušiti i ono malo dostojanstva koje radnik ima.

Na prethodnoj sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 16.9.2021. godine, utvrđen je novi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Analizom tog Prijedloga zakona koji je utvrdila Vlada FBiH ne daje se mogućnost smanjenja starosne granice za odlazak u penziju, na način da se ratni staž u dvostrukom trajanju oduzima od 65 godina života, a najviše do 58 godina života, što znači da bi borci i dalje morali čekati 62 godine života kako bi ostvarili pravo na penziju po osnovu penzijskog staža, odnosno sa ratnim stažom u dvostrukom trajanju. Time bi ovo "pravo" za većinu boraca ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo vas da na sjednici, zakazanoj za 30. septembar 2021. godine, usvojite Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u tekstu koji je usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH 27. jula 2021. godine i na taj način na djelu pokažete da ste istinski opredijeljeni za rješavanje ovog problema. To posebno očekuju radnici iz realnog sektora, naročito oni koji rade u teškim uslovima i koji ovaj zakon vide kao jedinstvenu priliku da u penziju odu koju godinu ranije, sa koliko-toliko sačuvanim zdravljem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.