open-navfaktor-logo
search
Mogući novi protesti
Sindikat radnika u rudnicima usvojio 13 zahtjeva za Parlament i Vladu FBiH
Upravni odbor (UO) Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) danas je na vanrednoj sjednici u Tuzli, usaglasio listu od 13 zahtjeva, koji će sutra ujutro biti dostavljena Zastupničkom domu i Vladi FBiH te predsjednicima svih stranačkih klubova i resornom ministru Nerminu Džindiću.
28.11.2021. u 13:42
get url
text
Upravni odbor Sindikata radnika rudnika FBiH
Upravni odbor Sindikata radnika rudnika FBiH

- U slučaju da do 2. decembra Zastupnički dom i Vlada FBiH ne prihvate naše zahtjeve, sindikat će kasnije utvrditi datum održavanja novog protestnog skupa koji će se održati pred sjedištem Vlade Federacije BiH u Sarajevu - rekao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

On je rekao da je kompletan UO Sindikata kasno sinoć podnio ostavke, ali da ih članstvo nije prihvatilo, tako da su te ostavke danas povučene.

- Naš prvi zahtjev je smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, što je izričit zahtjev našeg članstva. Svi naši zahtjevi su ono što ste mogli čuti prethodnih dana, a kako su nadležnosti Vlade i Parlementa malo šire, onda smo i zahtjeve proširili, ali su to tehnička pitanja - pojasnio je Husić.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika Kreka Zuhdija Tokić rekao je da sedam rudnika šesti dan stoji i naglasio da je ovo moderna Husinska buna.

- Ovaj koncept restrukturiranja da sve ide preko leđa rudara više ne može. Mi za jedan dan imamo pet hiljada potpisa na peticiju podrške rudarima. Preko 200 posto je poskupjela struja od 2009. godine, koju mi plaćamo kao veliki potrošač. Cijena uglja nije ni marku povećana. Naša tona uglja za Elektroprivredu je 43 marke, a u maloprodaji 116 KM. Od 30. jula mi sav ugalj iz Kreke moramo dati Termoelektrani i neka ide, ali ko će platiti razliku - kaže Zuhdija Tokić.

On je rekao da se dok nema proizvodnje jame i kopovi se uredno održavaju i proizvodnja će moći krenuti odmah.

Predsjednik Sindikata Rudnika Zenica Elvedin Avdić kaže da ako se ispune zahtjevi proizvodnja odmah kreće.

- Ako im je preči jedan čovjek nego sedam rudnika, rudari i njihove porodice, egzistencija, elektroenergetski sektor, eto im... Evo neka naprave konkurs da nađu nove radnike kod nas je stalno otvoren konkurs, neće niko da se javi - rekao je Avdić.

{$galerijaFotografija}

Kompletna lista zahtjeva koju je utvrdio Sindikat:

1. Smjena Generalnog direktora JP "Elektroprivreda BiH" d.d.-Sarajevo.

2. Izvršiti smjenu direktora Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli (katastrofalni proizvodni rezultati, devastirani međuljudski odnosi, jednostrano usvajanje odluka od značaja po životni standard radnika i izdavanje naloga za pokretanje krivične prijave protiv predsjednika Sindikalne organizacije Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli radi aktivnog učešća u borbi za radnička prava)

3. JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo će najkasnije do 31.05.2022 godine načiniti Plan i program uvezivanja radnog staža svim radnicima u Rudnicima uglja u sastavu Koncerna a koji će sprovoditi od 01.01.2023 gdoine do 31.12.2028 godine.

4. JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo i Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH se obavezuju na primjenu važečeg Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH i važećih Pravilnika o radu u svim Rudnicima uglja u sastavu Koncerna do 30.04.2022 godine

5. JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo i Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH se obavezuju najkasnije do 30.04.2022 godine usaglasiti jedinstven Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku za sve Rudnike uglja u sastavu Koncemna JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo a koji će biti usklađeni sa Kolektivnim ugovorom koji će se za oblast rudarstva u Federaciji BiH primjenjivati od 01.05.2022 godine.

6. JP .Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo se obavezuje da odustane od primjene Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku koje je jednostranom odlukom poslodavca predstavljen na oglasnim pločama u Rudniku uglja "Kreka" d.o.o.-Tuzla do usaglašavanja jedinstvenog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku a koji će biti u skladu sa Kolektivnim ugovorom u primjeni.

7. JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo se obavezuje na potpuno ispunjenje obaveza iz Sporazuma sa Samostalnim sindikatom radnika rudnika Federacije BiH od 19.maja 2021 godine koje su utvrđene po svim tačkama Sporazuma.

8. JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo i menadžmenti rudnika uglja u sastavu Koncerna se obavezuju da u određenim okolnostima primjena mjere Prekida rada je moguće vršiti u Rudnicima uglja u sastavu koncerna uz saglasnost sindikata i Vijeća zaposlenika u Rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo, a pod usaglašenim uslovima po pitanju materijalnih prava radnika.

9. Isplatu dnevnica radnicima u Rudnicima uglja u sastavu Koncerna za vrijeme Radničkog neposluha i protesta izvršiti u skladu sa Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu.

10. JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo se obavezuje najkasnije do 03.12.2021 godine tražiti od Vlade Federacije saglasnost za izmjenu cijene uglja koji se iz Rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine isporučuje JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo.

11. JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo se obavezuje nakon date saglasnosti od strane Vlade Federacije BiH Rudnicima uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine dostaviti prijedlog Ugovora o isporuci uglja za 2022 godinu po većoj cijeni za 20 posto u odnosu na cijenu utvrđenu Ugovorom o isporuci uglja za 2021 . godinu. Povećanje cijene uglja za 20 posto se odnosi na sve vrste uglja iz svih rudarskih objekata u Rudnicima uglja u sastavu Koncema JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo.

12. JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo i Rudnici uglja u sastavu Koncerna se obavezuju da obezbjede potrebna sredstva za izmirivanje obaveza u cilju ispunjenja obaveza za penzionisanje svih usposlenika Rudnika uglja "Kreka" d.o.o. Tuzla, RMU "Đurđevik" d.o.o. Đurđevik, RMU "Breza" d.o.o.Breza, RMU "Kakanj" d.o.o.Kakanj, RMU "Zenica" d.o.o. Zenica i RMU "Abid Lolić" d.o.o. Travnik-Bila, koji su u prethodnom pcriodu stekli ili će do kraja 2022 godine steći uslove za penzionisanje.

13. JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo i Rudnik uglja "Gračanica" Gornji Vakuf se obvezuju na nastavak provođenja aktivnosti koje za krajnji cilj imaju otvaranje zamjenskog kapaciteta za PK "Dimnjače" u Rudniku uglja "Gračanica" Gornji Vakuf-Uskoplje.

 

rudari-zahtjevi-1.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.