open-navfaktor-logo
search
Reakcije na Budžet
Sindikat SIPA-e o "negodovanju opozicije": Gospodo, zapitajte se da li i vi na ovaj način rušite institucije BiH
Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ne može a da ne reaguje na negodovanje opozicije na usvojeni Budžet za 2022. godinu u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Sindikata SIPA-e.  
29.06.2022. u 12:44
get url
text

- Naime već dva dana uporno u svim medijima čitamo reakcije opozicionih partija na usvajanje Budžeta te pitamo zašto u protekle četiri godine, koliko traje mandat, nisu poduzeli aktivnosti da izmijene Zakon o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine te da smanje koeficijente izabranim dužnosnicima sa sadašnjih 10 na 6 - ističu iz Sindikata i nastavljaju:

- U protekle četiri godine niko nije saslušao probleme uposlenih u policijskim agencijama koji su dovedeni na rub egzistencije i krpe kraj s krajem. Niko, osim jednog delegata iz Doma naroda, nije saslušao zbog čega smo bili primorani tri puta izaći na ulicu sa zahtjevima za povećanje osnovice za obračun plate. 

Zatim iz ovog Sindikata postavljaju pitanje "Da li se zapitate kako preživljavaju vojnici u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine sa ovako mizernim primanjima i da li je iko od vas poduzeo bilo šta da to promijeni?"

VEZANI TEKST - Zašto Arnaut, buždetski veteran i "moralna vertikala" nije uložio amandman i hoće li se odreći povećane plaće

Oni navode kako ovo povećanje jeste malo, ali se nadaju da će Dom naroda usvojiti i Izmjene zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojima se predlaže izmjena koeficijenata za 0,20 posto kao što smatramo pravičnim rješenjem i dodatnu povišicu najugroženijim kategorijama.

- Gospodo, zapitajte se da li i vi na ovaj način rušite institucije Bosne i Hercegovine jer iz sve tri policijske agencije svakodnevno odlaze kvalitetni kadrovi koje nije moguće nadomjestiti - poručuju iz Sindikata.

Sindikat ovim ne odobrava povećanje plata izabranim zvaničnicima, navode, obzirom da su i sada prevelike ali ističe da je prema važećem Zakonu o platama i naknadama jedna osnovica za sve uposlene i da je to neophodno mijenjati.

Podsjećaju kako je ovaj Zakon na snazi od 2008. godine i dodaju da to do sada nikome nije smetalo "osim nama u Sindikatima policijskih agencija koji već četiri godine tražimo da nas izdvoje iz tog Zakona i donesu Zakon o platama uposlenih u policijskim organima Bosne i Hercegovine".

- Pojedini mediji objavljuju i izjave predstavnika udruženja penzionera  te ovom prilikom želimo skrenuti pažnju da su penzije na entitetskom nivou. Pogledajte rast entitetskih Budžeta od 2009. do danas i zapitajte se gdje idu ti novci, pustite i nas policijske službenike, državne službenike I zaposlenike na državnom nivou da preživimo jer mi smo se ovim Budžetom tek vratili na 2009. godinu - ističu iz Sindikata i dodaju: 

VEZANI TEKST - Zastupnički dom PSBiH usvojio prijedlog budžeta institucija BiH za 2022. godinu

- Te davne 2009. godine policijski organi na nivou Bosne i Hercegovine su bili cijenjeni i plaćeni a onda ste nas svi zajedno i pozicija i opozicija krenuli uništavati. 
Ne želimo biti dio političkih prepucavanja ali želimo da imamo koliko toliko dostojanstveno život i da od svoje plate prehranimo svoju porodici. 

Zapitajte se i koje političke opcije su bile na vlasti u periodu 2010. -  2014. godina kada je započelo rušenje statusa policijskih agencija na državnom nivou, poručuje ovaj Sindikat.

- Uporedite primanja entitetskih i kantonalnih policija sa primanjima policijskim agencija na državnom nivou pa tek onda osporavajte Budžet institucija za 2022. godinu. S tim u vezi pozivamo delegate u Domu naroda da podrže Budžet usvoje u Predstavničkom domu a da plate zvaničnika rješavaju nekom sledećom prilikom - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.