open-navfaktor-logo
search
Uvodi se anarhija
Sindikat traži zaustavljanje usvajanja lošeg zakona u KS: Dileri i pedofili bi išli u školu sa ostalim učenicima
Tvrde da usvajanjem takvog zakona učenik koji svakodnevno zlostavlja druge učenike ili nastavnike neće moći biti isključen iz redovnog nastavnog procesa niti će mu se moći zabraniti kontakt sa ugroženom populacijom u srednjoj školi
AUTOR: Fena
09.06.2024. u 11:17
get url
text
FOTO: Fena
Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Sarajevo pozvao je u otvorenom pismu zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da zaustave usvajanje, kako ističu, lošeg zakonskog rješenja koje se nalazi u Prijedlogu zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo, a o kojem će odlučivati u ponedjeljak, 10. juna.
Ističu da predloženo rješenje kojim se uvodi obavezno srednje obrazovanje za svu djecu i osobe do sticanja srednje stručne spreme, i to do 22 godine života, bez provedbenih propisa, uvodi anarhiju u srednje škole.
Sindikat navodi da je predlaganje takvog zakonskog rješenja urađeno tako da javnosti i socijalnim partnerima uopće nisu predočena jasna obrazloženja zasnovana na ozbiljnim analizama dosadašnjeg zakonskog rješenja, ali i predviđanja šta takvo rješenje donosi u budućnosti.
Predstavljajući radnike u srednjem obrazovanju, Sindikat je iskazao veliku zabrinutost gdje takvo rješenje vodi, posebno u smislu sigurnog okruženja u srednjim školama kao preduvjetu za odvijanje kvalitetnog obrazovanja.
Tvrde da usvajanjem takvog zakona učenik koji svakodnevno zlostavlja druge učenike ili nastavnike neće moći biti isključen iz redovnog nastavnog procesa niti će mu se moći zabraniti kontakt sa ugroženom populacijom u srednjoj školi. Zatim, da bi se učenik ili osoba osuđena za ubistvo ili pokušaj ubistva nakon odslužene kazne obavezno obrazovala sa redovnim učenicima srednje škole, a i dokazani pedofili bi se obavezno obrazovali zajedno sa redovnim učenicima srednje škole.
Također, dodaju da bi se dileri opojnim sredstvima obavezno školovali sa redovnim učenicima, te imali osigurano "radno mjesto"; učenici/e koji imaju zakonsko pravo sa 18 godina da se ožene/udaju ovim zakonom će se morati obavezno školovati sa redovnim učenicima srednje škole, a učenik koji ima 200, 300, 400 i više neopravdanih izostanaka sa nastave će se smatrati redovnim učenikom i morat će se i dalje redovno obrazovati.
Sindikat naglašava da će to u praksi značiti da učenici koji redovno ne pohađaju školu ili se ispišu iz nje, nemaju nikakvu kaznu, a oni koji zloupotrebljavaju ovakvo rješenje mogu nesmetano da maltretiraju, u svakom smislu, druge učenike, ali i radnike škole, prije svega nastavno osoblje.
- Nadamo se da ćete shvatiti od kolikog je društvenog značaja da se zaustavi usvajanje ovakvog zakonskog rješenja zato što ćete, u slučaju da se ne zaustavi, i vi biti odgovorni za svaki teški neželjeni događaj u srednjim školama u budućnosti - navedeno je u pismu Sindikata.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.