open-navfaktor-logo
search
Zakon o plaćama
Sindikati o glasanju delegata: To je sistemsko ugnjetavanje zaposlenih, sve traje duže od 14 godina
Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine i policijskim agencijama na državnom nivou u najmanju su ruku razočarani jer Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije u četvrtak prihvatio da po hitnom postupku usvoji izmjene zakona kojim bi bile blago povećane plaće onima s najnižim primanjima.
26.03.2022. u 07:14
get url
text

Protiv hitnog postupka su bili delegati iz SNSD-a, pa će izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH sačekati neke druge sjednice Doma naroda. Zastupnički dom ih je ranije usvojio.

- To je nevjerovatno. Nemam riječi. Ne znam šta stoji iza toga. To je definitivno urušavanje, nepoštivanje, sistemsko ugnjetavanje svojih zaposlenih. Ovdje se radilo o situaciji da se pomogne najugroženijim zaposlenicima koji imaju 400-500 KM plaće – rekao je Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, koji okuplja sindikate Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije Bosne i Hercegovine i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Verbalni sukob Miletića i Majkić zbog plaća: Imam osjećaj da nekad iz vas izlazi neko zlo

U pokušaju da pojasni svoje protivljenje hitnoj proceduri usvajanja, Dušanka Majkić, delegatkinja SNSD-a, u svom izlaganju kritizirala je izmjene zakona, koje su predložili zastupnici HDZ-a, aludirajući da su predizborne. Tvrdi da su potrebne detaljne analize efekata povećanja određenih koeficijenata za plaće, a kao jedno od obrazloženja zašto je protiv hitne procedure usvajanja navela je da institucije BiH još nemaju ni budžet za 2022. godinu.

- Kad god nešto tražimo, uvijek je nešto, ili svjetska kriza, ili pandemija, ili izborna godina, i tako više od 14 godina. Urušavaju sistem od kojeg s druge strane dobro žive. Pola ih je u penziji – prokomentarisao je Krvavac.

Napomenuo je da će 31. marta biti sjednica Upravnog odbora Saveza sindikata na čijem je čelu nakon koje će moći govoriti o daljnjim koracima.

Krvavac je istakao da ga je dodatno iznenadilo to što su šefovi odsjeka u institucijama BiH, koji imaju visoke plaće, tražili od delegata da ne usvoje izmjene i dopune Zakona o plaćama jer "neće dobiti sto, 200 maraka na plaću koja je visoka" s obzirom na to da povećanje koeficijenata ne obuhvata njih.

VEZANI TEKST - Policajcima, vojnicima, državnim službenicima plaće veće za stotinjak KM, sindikati kažu nedovoljno i predizborno

Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, kazao je da je njegovo članstvo iznenadilo glasanje u Domu naroda, ali da on lično nije iznenađen.

- Sve je dogovor. Vladajuća većina ne dopušta da se troše pare na državnom nivou. Za primjenu izmjena i dopuna Zakona treba 30 miliona KM, ali ne daju, sve od indirektnih poreza prebacuju na entitete jer dolje vladaju – dodao je Karčić.

Rekao je da je konvencija o ljudskim pravima starija i od ustava i da ona daje pravo na rad i život, a da zaposleni u institucijama rade, ali ne mogu od toga preživjeti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.