open-navfaktor-logo
search
Izglasao Parlament BiH
Sindikati tvrde: Novca ima, očekujemo od septembra veće plaće vojnicima, policajcima, namještenicima...
Nakon što je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila izmjene zakona kojim se povećava plaća zaposlenim u institucijama BiH s najnižim koeficijentima, sindikati očekuju da će već septembarska plaća biti uvećana.
31.08.2022. u 07:51
get url
text

Stava su da za to ima dovoljno novca u budžetu institucija BiH za ovu godinu i da neće trebati raditi rebalans.

Radi se o povećanju plaća za 100 KM do 140 KM.

- Ne može se reći da nismo zadovoljni. Mi generalno nismo zadovoljni stanjem i odnosom ka sindikatu, ali šta god se uradi, dobro je. Sve je to proizvod naših protesta. Mada to nije dovoljno. Prioritet je kolektivni ugovor. Oni za dva mjeseca mogu vratiti sve što su povećali, ali s kolektivnim ugovorom ne mogu nazad – kazao je Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

On smatra da neće trebati raditi rebalans budžeta i da u budžetu ima dovoljno novca za isplatu ovih povećanih plaća.

VEZANI TEKST - I delegati usvojili: Namještenicima, vojnicima, policajcima idu malo veće plaće

- Fiskalno vijeće BiH je pomjerilo budžet i razlika između ovog i prošlog je nekih 40 i nešto miliona KM. I tu ima dovoljno. Povećana je osnovica za plaće sa 475 KM na 535 KM, ali ona se primjenjuje od jula. Povećan je prijevoz i topli obrok, ali je rečeno da novac za to institucije nađu unutrašnjom preraspodjelom. Tako da će budžet institucija BiH za 2022. biti dovoljan za isplatu ovog uvećanog koeficijenta. Isplata se očekuje od septembra, to su, znači, samo četiri mjeseca. To nisu velike pare – dodao je Karčić.

Sličnog stava je i Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih agencija BiH, koji obuhvata zaposlene u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

On kaže da su zadovoljni povećanjem koeficijenata, te da novca u budžetu ima i da očekuju uvećanu plaću počev od septembarske.

Izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH predviđeno je povećanje koeficijenata za obračun plaća onim zaposlenim u državnoj službi koji su imali najniže koeficijente, uključujući vojnike i policijske službenike.

Ove izmjene usvojio je u ponedjeljak Dom naroda Parlamenta BiH, nakon što je to u martu učinio Zastupnički dom, čime je okončana procedura.

Ovaj zakon predložio je Klub zastupnika HDZ-a i, kako su obrazložili, za njegovu provedbu će trebati 30 miliona KM godišnje. 

Pitanje na koji način će biti osiguran novac i od kada uputili smo Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine i očekujemo odgovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.