open-navfaktor-logo
search
Najstarija Bosanka
Sjećanja na ramazane 109-godišnje Ajke Lokmić: Uvijek nam je bila puna kuća
Kuća stara oko 150 godina u Sumbuluši, u sarajevskom Starom Gradu, dom je nane Ajke Lokmić koja će u maju napuniti 109 godina.
22.03.2023. u 08:55
get url
text

Jedna je od 12 stogodišnjaka na području ove sarajevske općine. Rođena je 1914. godine u Bosanskom Šamcu, a još kao mala ostala je siroče i došla da živi kod rodbine u Sarajevu.

Nakon udaje za Nuriju Lokmića, iz ulice Hadžijamakova preselila se u Mejlijinu, u porodičnu kuću gdje i danas živi. Dobili su četvero djece. Imali su, kako je kazala, lijep život. Bez Nurije je ostala prije 40 godina.

Postila od sedme do 100. godine

Ajka je, prema tvrdnjama njene kćerke Zumrete Dedajić, ne samo najstarija osoba u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj Evropi odakle su im se već javljala određena udruženja i novinari sa zahtjevima za razgovor.

- Mama uskoro proslavlja 109. rođendan. Ona je najstariji stanovnik u Bosni i Hercegovini, a moguće i u Evropi - kazala je Zumreta, koja ima 70 godina.

Nana Ajka je i dalje dobrog zdravlja, samo je pamćenje više ne služi tako dobro, a i sluh.

- Sve je dobro osim mentalnog zdravlja, godine uzimaju svoj danak. Slabije pamti, sjeća se prošlosti, a nove informacije ne pamti - ispričala je Zumreta.

Od sedme pa sve do 100. godine nana je postila svaki ramazan i učila. Međutim, devet godina, zdravlje i godine joj ne dopuštaju da praktikuje vjerske obaveze i običaje.

Njena kćerka Zumreta je kazala da je Ajka veliki vjernik i da je cijeli život postila, klanjala i učila.

Vazda se dolazilo i posjećivalo

- Zaboravljam stvari i nekada sure. Žao mi je, ali ne mogu postiti. Prije je u ramazanu uvijek bila puna kuća. Vazda se dolazilo i posjećivalo, a sada više ne mogu. Žao mi je što nema ranijih vremena - ispričala je Ajka dok sjedi u svojoj kući koja je nekada bila puna djece i smijeha.

Danas je ona podsjetnik na neka sretna vremena i bosansku tradiciju.

Voli nana Ajka i danas da joj dolaze gosti. Uvijek ih dočeka sa osmijehom na licu. Tako je dočekala i načelnika općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića koji je godinama posjećuje pred ramazan.

- Ajka je sigurno najstarija žiteljka u Bosni i Hercegovini, a prema izjavama njene kćerke, spada i među najstarije osobe u Evropi - rekao je Hadžibajrić.

Raspolažu evidencijom da na području Starog Grada živi oko 12 stogodišnjaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.